Smaragdokra és rubintokra bukkant egy fiatal hegymászó a Mont Blanc-on

2013.09.26. 18:19

Több mint százezer euró (mintegy 30 millió forint) értékben talált drágaköveket a Mont Blanc egyik gleccserén egy fiatal francia hegymászó.

Feltehetően olyan smaragdokról, zafírokról és rubintokról van szó, amelyek egy több mint fél évszázada lezuhant és a gleccseren landolt indiai repülőgépről származnak - közölte csütörtökön Bourg-Saint-Maurice alpesi község csendőrsége.

Egy ékszerész a drágakövek értékét 130-246 ezer euró (mintegy 39-74 millió forint) közöttire becsülte.

A névtelenséget kérő megtaláló több mint 4300 méter magasságban, a Bossons-gleccseren lett figyelmes egy fémdobozra. A köveket egy Made in India feliratú kis zsákocskában találta meg. Felismerte, hogy értékes kincsekről lehet szó és a csendőrségre vitte őket.

1950-ben és 1966-ben két indiai utasszállító ütközött a 4810 méter magas Mont Blanc-nak. Az első zuhanásnál 58-an, a másodiknál 117-en vesztették életüket, túlélők nem voltak. Azóta időről időre találnak a területen repülőgépdarabokat, bőröndöket és emberi maradványokat. 2012 augusztusában például két hegymászó egy újságkivágásokkal teli indiai diplomatakofferre bukkant.

A drágakövek megtalálása után a francia hatóságok felvették a kapcsolatot az illetékes indiai szervekkel, amelyek megkísérlik felkutatni a jogos tulajdonost vagy annak örökösét. Amennyiben ez nem sikerül, visszakerülnek a megtalálóhoz. Egyelőre a megtalált kincseket lepecsételik, és az albertville-i államügyészségre bízzák.