Boszniában is toboroznak a szír felkelők

Vágólapra másolva!
A cukrász tagadja, hogy ő szervezné az önkéntesek utazását. Eddig három boszniai áldozata van a szíriai polgárháborúnak.
Vágólapra másolva!

A szíriai felkelők oldalán harcolva halt meg a húsz éves Emedin Velic. Testvére szerint Emedin apjuk tudtával és beleegyezésével csatlakozott az iszlamista felkelőkhöz. „Az elnyomott szír népért harcolt.”

Eldin szerint testvére fizetést is kapott – „élni is kell valamiből” – de az összeg korántsem óriási, írja a Jutarnji list. A Velic család a főváros, Szarajevó közelében lévő Hadzici településen él.

Dervis Halilovic és Muazer Sabic is a szíriai polgárháborúban estek el. A harmadik eset után a belbiztonsági miniszter közölte, hogy a büntető törvénykönyv módosításával megtiltanák, hogy Bosznia és Hercegovina polgárai más államok félkatonai alakulataihoz csatlakozzanak. A törvény a toborzást is büntetné, mondta Fahrudin Radoncic.

Ibrahim Dzelko szerint a szír felkelők szervezett és aktívan toboroznak Boszniában, és ezért „valakinek felelnie kell”. Neki az unokája, Armen Dzelko állt harcosnak, a család tudta nélkül: azt mondta otthon, hogy Törökországban kapott munkát, majd elutazott. Tizenöt napja nincs róla hír.

Dzelko szerint a toborzást a helyi cukrász, Sabahudin Izairi szervezi. A cukrász visszautasította a feltételezést, és azt mondta, csak azért terjesztik ezt róla, mert Macedóniából származik.