Le kell mondaniuk a luxusbörtönről a chilei katonai vezetőknek

Vágólapra másolva!
A jogegyenlőség nevében a Pinochet-diktatúra magas rangú elítéltjei is hétköznapi börtönökben töltik le a büntetésüket.
Vágólapra másolva!

A Cordillera börtön egy katonai támaszponton van, ott tölti büntetését az 1973 és 1990 közötti Pinochet-diktatúra tíz egykori tisztségviselője, akiket gyilkosságokért kínzásokért és más, emberiesség elleni bűntényekért ítéltek szabadságvesztésre. Sokkal jobb körülmények között vannak, mint a máshol fogva tartott elítéltek: kétszemélyes celláikban van fürdőszoba, meleg zuhany, természetes fény, emellett egy medence, továbbá teniszpályák és grillezők tartoznak a fegyintézethez. A tíz elítéltre 35 foglár jut, míg máshol egy börtönőr jut ötven fegyencre.

Sebastian Pinera államfő úgy döntött, tekintettel a jogegyenlőségre, bezárja a kilenc éve épült fegyintézetet. Az elítélteket egy másik helyre szállítják, ahol ugyancsak az emberi jogok megsértése miatt elítélt fegyenceket tartanak fogva.

A diktatúra elítélt katonai vezetőinek kiváltságos helyzetét azóta érték bírálatok, hogy kilenc évvel ezelőtt megépült a Cordillera börtön. A bezárásról az után döntött a chilei kormány, hogy a gyilkosságokért és emberrablásokért több mint száz évre elítélt Manuel Contreras, a diktatúra titkosszolgálatának volt főnöke interjút adott a börtönben a katonai puccs negyvenedik évfordulója alkalmából. Contreras gúnyolódott a foglárokkal, és azt állította, hogy a diktatúra éveiben eltűnt több ezer ember baloldali fegyveres volt, aki tűzharcban halt meg.

A Pinera-kormány 2011-ben elismerte, hogy a diktatúrának a korábbiaknál becsültnél 9800-zal több halottja volt. Ezzel a megölt, megkínzott vagy politikai okokból börtönbe vetett áldozatok száma 40 018-ra emelkedett. A kormány becslése szerint 3095 embert öltek meg, és 1200-at eltüntettek. Mintegy 700 katonai tisztségviselő ellen folyik eljárás, és hetvenet már elítéltek emberiesség elleni bűntények miatt Chilében.