Az 1979-es iszlám forradalom és a teheráni amerikai követség elfoglalása óta nem történt ilyen magas szintű, érdemi hivatalos kapcsolatfelvétel, mint most az ENSZ New York-i székházában. Egy éven belül megszülethet az egyezmény Irán atomprogramjáról.

Hosszú szünet után csütörtökön először tárgyalt közvetlenül és érdemben egymással az amerikai és az iráni külügyminiszter, miután az iszlám köztársaság megállapodott a P5+1 csoportba tömörült nagyhatalmakkal, hogy egy éven belül tető alá hozzák az egyezményt az iszlám köztársaság nukleáris programjáról.

John Kerry amerikai és Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter csütörtökön New Yorkban, az ENSZ székházában találkozott egymással, miután az iráni diplomácia vezetője előbb a P5+1 csoport (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország) képviselőivel folytatott megbeszélést, amelyet a résztvevők egyöntetűen pozitív szelleműnek minősítettek. A felek képviselői legközelebb október 15-én és 16-án, Genfben találkoznak majd.

Ilyen magas szintű, érdemi hivatalos kapcsolatfelvétel nem történt az Egyesült Államok és Irán között az 1979-es iszlám forradalom és a teheráni amerikai követség elfoglalása óta. (A két ország vezető diplomatái között utoljára 2007-ben történt egy rövid találkozó.) Megfigyelők arra számítottak, hogy az ENSZ-közgyűlés 68. ülésszakának nyitánya alkalom lehet a két elnök, Barack Obama és Haszan Róháni közötti csúcstalálkozóra is, ám ez végül meghiúsult.

Kerry a történelmi külügyminiszteri találkozót követően elégedettségének adott hangot az iráni nukleáris programról folytatott tárgyaláson Teherán részéről tapasztalt új, pozitív hangvétellel és a Zarif által a tárgyalóasztalnál megjelenített "lehetőségekkel" kapcsolatban. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy egy ilyen találkozó önmagában nem oszlatta szét az iráni nukleáris program céljával kapcsolatos aggályokat, és hangsúlyozta, hogy ezt a közel-keleti államnak csak konkrét lépésekkel sikerül majd elérnie.

Zarif a találkozó után azonnal sürgette a hazája gazdaságára nehezedő nemzetközi szankciók enyhítését. John Kerry a CBS televíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy az Egyesült Államok addig nem függeszti fel az általa bevezetett gazdasági büntetőintézkedéseket, amíg Irán ellenőrizhető, felelős és átlátható módon be nem bizonyítja, hogy valóban nem kíván nukleáris fegyvert kifejleszteni.

Haszan Róháni iráni elnök csütörtökön azt ígérte, hogy kormánya jóhiszemű tárgyalásokat fog folytatni atomprogramjáról. "Készen állunk arra, hogy olyan komoly folyamatba bocsátkozzunk, amely szem előtt tartja egy kölcsönösen elfogadható tárgyalásos megállapodás elérését, és azt jóhiszeműen teszi" - mondta.