Kínában mossa tisztára a pénzét a Hamász

Vágólapra másolva!
Kínai tranzakciókkal tisztázta a kétes eredetű pénzeket a Gázai övezet kormánya az izraeli belbiztonsági szolgálat információi szerint. A bizonyítékok mellett gyanúsítottakat is meg tud nevezni a Sin Bet: egy ciszjordániai pénzváltó volt a műveletek kulcsifugurája.  
Vágólapra másolva!

Álnevek, kicserélt SIM-kártyák, izraeli arabok és külföldi állampolgárok segítségével több millió dollárt mostak tisztára Kínában a palesztinok - közölte vasárnapi számában a Háárec című izraeli lap a Sin Bet belbiztonsági szolgálat bizonyítékaira hivatkozva. A nyomozati iratokat egy New Yorkban folyó ügy perében használják fel, amelyet még 2012. februárban és márciusban tártak fel, és leleplezi a Gázai-övezetet kormányzó Hamász egyik illegális tranzakciós hálózatát.

A rendszer egyik kulcsfigurája egy ciszjordániai pénzváltó, Amer Merai volt, akit kódolt telefonbeszélgetésekkel értesítettek arról, mikor vegye át a pénzeket egy eritreai futártól a tel-avivi pályaudvaron. Ezeket az összegeket részben a Hamász helyi aktivistái között osztotta szét (azok esetében, akik börtönben voltak, a rokonoknak adta), részben pedig a Bank of Palestine fiókján keresztül kínai, vagy ritkább esetekben indiai, török és amerikai számlákra utalta. Amikor Merait 2012. februárban letartóztatták, 126 ezer dollár (kb. 29 millió forint) és 80 ezer sékel (kb. 5 millió forint) volt nála.

A Kínába utalt összegeket rendszerint úgy mosták tisztára, hogy közszükségleti cikkeket vettek belőlük, majd azokat Gázában eladták, és a vételára a Hamaszhoz folyt be. Ezekből részben robbanószer készítésére is alkalmas műtrágyát vásároltak egy amerikai mezőgazdasági vegyi üzemben, a Brookside Agránál. Vallomásában azt is elmondta a Merai, hogy 2011. december és 2012. február között mintegy 1,1 millió dollár (kb. 245 millió forint) ment keresztül a kezein, összesen negyven tranzakció során.