Kitiltották a biciklistákat Kalkutta főútjairól

Vágólapra másolva!
Olyan sokan vannak, hogy nem férnek el tőlük az autók. A kis utcákban továbbra is lehet biciklizni.
Vágólapra másolva!

Kalkuttában (Kolkata) nem a sok autó, hanem a sok biciklista okoz forgalmi dugókat, ezért a városvezetés kitiltotta őket a főutakról. A BBC riportja szerint 174 útra és utcára került ki tiltó tábla a biciklistáknak, kézikocsiknak és riskáknak.

Kalkutta India egyetlen olyan nagyvárosa, ahol több utat tesznek meg egy nap biciklivel, mint autóval. A hatóságok szerint annyira megnőtt a bicikliforgalom, hogy az utakon már autóval is csak 14-18 kilométeres átlagsebességgel lehet haladni a városban. "Nincs elég hely ennyiféle közlekedési eszköznek" - mondta a város közlekedéséért felelős hivatal vezetője. "A biciklik lassítják le a forgalmat, így ha kitiltjuk őket, akkor nemcsak gyorsabb, de biztonságosabb is lesz a közlekedés."

A tiltás nem az egész városra érvényes, a kisebb utcákon továbbra is lehet kerékpározni. Ez persze nem nyugtatja meg azokat, akiknek nincs pénzük autóra, és eddig biciklivel jártak dolgozni. A kerékpárosok azt tervezik, hogy megmozdulásokat szerveznek a tiltás ellen.

De addig se nagyon vesznek tudomást a tiltásról, a BBC szerint hiába büntetnek már a rendőrök, és fenyegetik a szabályszegőket azzal, hogy elveszik a biciklijüket, továbbra is nagyon sok a kerékpáros a főutakon. "Egész addig fogom használni a bicajomat, amíg a rendőrök el nem veszik tőlem. Ha meg akarják tiltani, hogy biciklizzek, vegyenek nekem egy autót" - mondta egy helyi férfi a lapnak.