Leállt az amerikai kormány

Vágólapra másolva!
A végletekig elmérgesedett politikai helyzet miatt kedden leállt az Egyesült Államok kormányszerveinek többsége. Tizenhét év után most először történik ilyen, és egyelőre nincs kiút a válsághelyzetből. Az amerikaiak addig is útlevél, múzeum és pandavideó nélkül maradnak.
Vágólapra másolva!

Az Amerikai Történeti Múzeum népszerű helynek számít Washingtonban. Hétfőn délben is sorban érkeztek a látogatók, köztük sok kisgyerekes család, akik türelmesen igyekeztek átverekedni magukat a babakocsikkal a nehéz üvegajtókkal felszerelt bejáraton.

Kedden reggel hiába fognak próbálkozni. Ez a múzeum sem fog kinyitni, számos más kormányzati fenntartású intézményhez hasonlóan. A bezárás annak a következménye, hogy a törvényhozásban a két politikai oldalnak nem sikerült megállapodni a kormányhivatalok finanszírozásáról.

Az Egyesült Államokban a kormányzati intézmények csak akkor kapnak pénzt, ha azt a törvényhozás is jóváhagyja. A kormány eddigi működését lehetővé tévő jogszabály szeptember utolsó napjáig volt hatályos, a két politikai oldal pedig képtelen volt megállapodni a folytatásról. A republikánusok közölték, hogy csak akkor járulnak hozzá a finanszírozáshoz, ha cserébe nem indul el a Barack Obama elnök legfőbb vívmányának számító egészségügyi reform. Szerintük a reform - amely nagyrészt általánossá tenné az egészségbiztosítást - további terheket ró az egyébként is súlyos adósságteherrel küszködő országra.

Bár a reform bevezetése a politikai vitáktól függetlenül is döcögve halad, az elnök és a törvényhozási demokraták kijelentették, hogy a republikánus követelést szimpla zsarolásnak tekintik, és még csak tárgyalni sem akarnak róla. Obama hétfőn figyelmeztetett arra is, hogy a kormányzati leállásnak káros gazdasági következményei is lehetnek. “Ez megakasztja a gazdaság fogaskerekét épp akkor, amikor kezdett valamennyire felpörögni” - közölte az elnök.

A pandakamera is elsötétült

A leállás nem teljes. A CIA folytatja a hírszerzést, a szövetségi börtönökben továbbra is őrizni fogják a rabokat, és nem hagyják abba a munkát a légi irányítók sem. Az amerikaiak életére azonban így is komoly hatással lehet a kormányzati gépezet megakadása. A leállás alatt nem adnak ki például új útleveleket, és bezárnak a múzeumok, valamint a nemzeti parkok is. A szövetségi bíróságok egy darabig még képesek működni a tartalékaik felhasználásával, de ha elfogy az a pénz, akkor lehet, hogy ők is kénytelenek lesznek bezárni.

A washingtoni nemzeti állatkertben az állatokat etetni és gondozni fogják ugyan, látogatókat azonban nem fogadnak. A néhány héttel ezelőtt született pandakölyök fejlődését közvetítő webkamera már hétfőn délután sem működött.

Egyelőre nincs jele annak, hogy az amerikaiak nagyon tartanának a leállástól. “Ha ma megnézem ezt a múzeumot, akkor engem már nem fog érinteni” - mondta nevetve Russ Lewis a történeti múzeum előtt. Az épületből távozó George Kuhn ugyanakkor tudósítónknak megjegyezte, tart attól, hogy ha elhúzódik a leállás, akkor akadozni fog a reptéri ellátás. “Két hét múlva repülőre szállok, úgyhogy lehet, hogy engem is érinteni fog” - mondta.

Mindkét férfi csalódott amiatt, hogy ennyire elmérgesedett a helyzet. “Nem helyes, hogy nem jutottak megegyezésre” - mondta Lewis. “Inkább a republikánusokkal értek egyet, de nekik is vannak túlzó elképzeléseik. Két szélsőség van, mindkettőnek engednie kellene” - mondta Kuhn. Szerinte túl sokat költ az állam, miközben túl sok olyan embert lát, aki nem dolgozik.

Háború esti mesével

A történet főszereplője Ted Cruz republikánus szenátor. Bár csak januárban került be a kongresszusba, hamar komoly hírnevet szerzett magának mint az Obama-kormányzat egyik legkeményebb ellenfele. Lényegében ő találta ki azt, hogy a finanszírozás kérdését kössék össze az egészségügyi reformmal.

Annak ellenére erőltette ezt, hogy tisztában volt vele, matematikai esélye sincs a sikerre. A képviselőházban ugyan a republikánusok vannak többségben, a szenátusban viszont a demokraták. Így hiába fogadták el a Cruz-féle javaslatot a képviselőházban, nyilvánvaló volt, hogy a szenátusban el fog bukni.

Bár több párttársa is felelőtlennek és értelmetlennek tartja Cruz akcióját, a 2016-os elnökválasztáson való indulást fontolgató politikus számára származott egy komoly előny a törvényhozási patthelyzetből. Még tovább növelhette az ismertségét azoknak a konzervatív republikánusoknak körében, akik gyűlölik az egészségügyi reformot, és árulásnak tartanak bármiféle kompromisszumot - különösen költségvetési ügyekben - a demokratákkal.

Jó pontokat szerzett náluk valószínűleg azzal az akciójával is, hogy a múlt héten egy 21 órás beszéddel próbálta megakasztani a számára kedvezőtlenül alakuló törvényhozási folyamatot. Közben néha elkalandozott a témától, és az élő közvetítést kihasználva mesét olvasott a gyerekeinek, illetve idézett Ashton Kutcher színész egyik beszédéből, amely állítása szerint nagyon tetszett neki.

Már sokszor (összesen 17-szer) volt kormányzati leállás, de az utóbbi 17 évben nem volt rá példa. Az utolsó - és egyben eddigi leghosszabb - 1995. december közepén kezdődött, és a következő év januárjában ért véget. A felállás annyiban hasonlított a mostanihoz, hogy akkor szintén egy demokrata elnök (Bill Clinton) állt szemben a törvényhozási republikánusokkal (akkor a republikánusok a kongresszus mindkét házát uralták, most csak a képviselőházat).

Az újabb ütközet

A helyzet most annyival bonyolultabb, hogy még ha sikerül is valahogy megegyezni a kormányzati intézmények finanszírozásának folytatásáról, közben már zajlik a készülődés egy újabb törvényhozási ütközetre. A pénzügyminisztérium számításai szerint október 17-én eléri az ország az adósságplafont, ami azt jelenti, hogy az Egyesült Államok nem vehet fel további hitelt. Ez azonban azzal is jár, hogy nem lesz képes fizetni az eddigi tartozásait sem, vagyis fizetésképtelenné válik.

A plafon felemeléséhez szintén szükség van a kongresszus jóváhagyására, és a republikánusok már jelezték, hogy ehhez szintén csak jelentős demokrata engedmények esetén hajlandók hozzájárulni.

Obama szerint ugyanakkor felelőtlenség az adósságplafonnal zsarolni, főleg miután a hitelfelvételre olyan költségek fedezése miatt van szükség, amelyeket épp a kongresszus hagyott jóvá korábban. “Ha ezt nem teljesítik, az sokkal veszélyesebb lesz, mint a kormányzati leállás. Az lényegében az egész gazdaság leállását eredményezné, és nemcsak itt, hanem szerte a világon” - nyilatkozta Obama pénteken, egyértelművé téve, hogy nem hajlandó elfogadni a republikánusok feltételeit.

“Ez az egész csak politika. Nem fogják megengedni, hogy odáig csússzon az ország” - mondta a történeti múzeum előtt álló Russ Lewis, aki nem tartja valószínűnek, hogy a törvényhozás tagjai bevállalnák, hogy csődhelyzetbe vigyék az Egyesült Államokat. “Legalábbis akkor, ha azt szeretnék, hogy újraválasszák őket” - tette hozzá.