Csehek, lépjetek ki az EU-ból!

2013.10.03. 10:12

Csehország kilépését javasolja az EU-ból Václav Klaus volt államfő új könyvében.

Csehország lépjen ki az Európai Unióból - javasolja Václav Klaus volt cseh köztársasági elnök a közeljövőben megjelenő új könyvében. Az exállamfő erről abban az interjúban beszélt, amelyet a Mladá Fronta Dnes című napilap közölt csütörtökön.

A Válaszúton a Cseh Köztársaság - Döntések ideje (Ceská republika na rozcestí - Cas rozhodnutí) című kötet megjelenését a jövő hétre jelezték.

A politikus úgy látja, hogy az októberi parlamenti választás csak valamiféle közbülső választás lesz, amelyen a jobboldal várhatóan fatális vereséget szenved. A Csehország számára lényeges kérdések, mint például az EU-tagság, csak a következő választások alkalmával kerülnek napirendre.

"Rendszerjellegű kérdésekről, alapvető, rendszerbeli változásokról van szó. Az emberek gondolkodásának, mérlegelésének a megváltoztatásáról. Ebben az értelemben megengedem magamnak, hogy a mai helyzetet az 1989 utáni helyzethez hasonlítsam" - fejtette ki a politikus, aki meghatározó szerepet játszott Csehország rendszerváltás utáni történetében. Bírálói azt állítják, hogy a mai problémák jelentős részéért személyesen felelős.

Klaus nem javasolja, hogy a választók októberben az általa alapított Polgári Demokratikus Pártot (ODS) válasszák, mert a pártnak ma nincs esélye, hogy megszólítsa az embereket. A jobboldalnak, az ODS-nek a választás után le kell vonnia a vereség tanulságait. Klaus közölte, hogy a választás után kész segítséget nyújtani a jobboldalnak.

Az EU-hoz közismerten nagyon kritikusan viszonyuló Klaus szerint az uniós tagság felerősítette mindazokat a rossz jelenségeket, amelyek ma a cseh társadalomban, politikában és gazdaságban jelen vannak. Ide sorolja a szerinte eltúlzott uniós szabályozásokat, a nemzeti kormányok szuverenitásának megnyirbálását, a felelősség felhígítását és azt, hogy a politikai pártok elveszítették képességüket bármi lényeges ügy keresztülvitelére.

A volt államfő az interjúban elmondta: könyvében radikális javaslatokat tesz, hogyan lehetne csökkenteni a közkiadásokat, megszüntetni állami intézményeket, megváltoztatni a választási rendszert, megszüntetni a parlamenti felsőházat, a szenátust, valamint hogyan lehetne magánkézbe adni olyan típusú cégeket és intézményeket mint például a Cseh Energetikai Művek (CEZ) vagy a közszolgálati Cseh Televízió.