Megsértődött a britekre a legkisebb afrikai állam

Vágólapra másolva!
Újkori gyarmatosítással vádolja az őt emberi jogi szempontból bíráló Nagy-Britanniát Afrika legapróbb állama, Gambia. Az 1994-ben puccsal hatalomra került gambiai elnök ezért kilépteti országát a Nemzetközösségből is.
Vágólapra másolva!

Kilép a Nemzetközösségből Gambia. Az apró nyugat-afrikai ország kormánya ezt az állami televízióban jelentette be, újkori gyarmatosítással vádolva Nagy-Britanniát és az egykori gyarmatait összefűző 54 tagú nemzetközi szervezetet, de más okot a kilépésre nem neveztek meg.

Yahya Jammeh, az 1994-ben puccsal hatalomra került gambiai elnök évek óta feszült viszonyban áll a britekkel, többnyire azzal vádolja Londont, hogy támogatást nyújt az ő ellenzékének. A brit külügy az idén egy jelentésben kritizálta a gambiai emberi jogi helyzetet, és az országot az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet is elmarasztalta halálra ítéltek golyó általi kivégzése miatt.

A brit külügy azt mondta, minden tagállam maga dönti el, hogy tagja akar-e maradni a közösségnek, de sajnálják Gambia kilépését - jelentette a BBC brit közszolgálati adó. Utoljára 2003-ban lépett ki ország a Nemzetközösségből, akkor egy másik veterán diktátor, a Robert Mugabe által irányított Zimbabwe volt az.