Sorozatos földrengések Romániában

Vágólapra másolva!
Tíz nap alatt 22 földrengés volt a romániai Galac megyében. A hatóságok szerint minden rendben van, ezért az egyik faluban tiltakozások kezdődtek.
Vágólapra másolva!

Földrengések sorozata okoz nyugtalanságot Románia délkeleti részén, Galac (Galati) megyében, ahol az elmúlt tíz napban 22, a lakosság által is észlelt földrengést jegyeztek fel.

Csak csütörtökön hat földmozgás volt a térségben, ezek közül a legnagyobb a Richter-skála szerint 3,8-es erősségű volt, a többi 2,8 és 3,6 közötti fokozatú.

A 2,5-esnél gyengébb földmozgásokat is beleszámítva a rengések száma elérte a 37-et - jelentette ki Constantin Ionescu, a román földtani intézet igazgatója a Mediafax hírügynökségnek.

Ionescu szerint e rengések a földkéreg természetes mozgási folyamatának részei, s azokat nem lehet más tevékenységekkel kapcsolatba hozni. Korábban ugyanis felmerült annak gyanúja, hogy a térségben zajló kőolaj-kitermelés okozza a gyakori földrengéseket.

A földmozgások által leginkább érintett Izvoarele településen - amely a Galac megyei Slobozia községhez tartozik - a helyi lakosok csütörtökön elzártak egy országutat. Így fejezték ki elégedetlenségüket amiatt, hogy a hatóságok szerintük nem tájékoztatják őket a jelenségről és annak okairól, illetve kénytelenek állandó készenlétben és riadalomban élni.