A magyar férfi főnökei hamis hirdetéseket adtak föl a neten, neki kellett begyűjteni a pénzt. Azt mondta, az elején azt hitte, rendes munkája van, és nem tudott kiszállni, mert megfenyegették.

Másfél évi, szövetségi börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítéltek egy magyar állampolgárságú csalót a Virginia állambeli Norfolkban - közölte pénteken internetes kiadásában a The Virginian-Pilot című napilap.

A 28 éves R. A.-t elektronikus eszköz segítségével elkövetett, csalásra irányuló összeesküvés vádjában találták bűnösnek. A férfi, aki a bírósági dokumentumok szerint egy nemzetközi bűnszövetkezet közvetítője volt, 20 olyan ember megkárosításában vett részt, akik az internetes árverési oldalakon gépkocsit, motorcsónakot vagy más szabadidős járművet akartak vásárolni.

Feladata az volt, hogy begyűjtse az áldozatoktól amerikai bankszámlákra befutott átutalásokat, és hogy azokat Magyarországra, Romániába, Ukrajnába, illetve más európai és ázsiai országokba továbbítsa. Az ügyletek lebonyolításához hamis útleveleket mutatott be a norfolki és Virginia Beach-i bankfiókokban.

A férfi korábban pincérként dolgozott a luxushajókat üzemeltető Carnival Cruises nevű vállalatnál, négy hónap alatt félmillió dollár eltulajdonításában vett részt, amiből 10 százalék volt a jutaléka. 

A védelem szerint a magyar férfi eredetileg nem tudott arról, hogy egy bűnszövetkezetnek dolgozik, és tavaly abban a tudatban érkezett az Egyesült Államokba, hogy törvényes álláshoz jutott. Amikor rájött, hogy mibe keveredett bele, ki akart szállni, de a bűnszövetkezet megfenyegette. R. A. tolmács segítségével bocsánatot kért a károsultaktól.