Magyar pappal találkozott Ferenc pápa

A Magyar Érdemrend lovagkeresztje elismeréssel kitüntetett Jálics Ferenc jezsuita szerzetes a Manréza Lelkigyakorlatos Ház udvarán Dobogókőn
Vágólapra másolva!
A korábban Argentínában bebörtönzött Jálics Ferenc miatt sok bírálatot kapott pápává választásakor Ferenc. Jálics már kiengesztelődött, de azt nem lehet tudni, most miről beszéltek egymással.
Vágólapra másolva!

Az argentin katonai diktatúra idején bebörtönzött magyar jezsuita pappal, Jálics Ferenccel találkozott Ferenc pápa szombaton a Vatikánban. Azt nem hozták nyilvánosságra, hogy miről beszéltek egymással.

Az 1927-ben Budapesten született, jelenleg egy németországi kolostorban élő jezsuita papot 1976-ban hurcolta el az argentin haditengerészet egy társával együtt, és öt hónapon át tartották őket fogva. A két pap szegénynegyedekben folytatott missziós tevékenységet, ezért azt gyanították róluk, hogy kapcsolatban állnak baloldali gerillákkal.

Jálics Ferenc jezsuita szerzetes a Manréza Lelkigyakorlatos Ház udvarán Dobogókőn Forrás: MTI/Kovács Attila

Megválasztásakor Ferenc pápa több bírálatot kapott, mert akkoriban az argentínai jezsuita rend vezetőjeként megvonta a védelmet a két paptól, állítása szerint azért, hogy garantálja a rend politikai függetlenségét.

Jálics Ferenc szabadulása után elhagyta Argentínát, és csak évekkel később tudott beszélni Ferenccel. "Utána nyilvános szentmisét mutattunk be közösen, és ünnepélyesen megöleltük egymást. A történtekkel kiengesztelődtem, és a magam részéről az ügyet lezártam. Ferenc pápa szolgálatára kívánom Isten gazdag áldását!" – mondta korábban.