Fegyveresek vitték magukkal a líbiai miniszterelnököt

Vágólapra másolva!
Nem világos, mi történt a líbiai miniszterelnökkkel. Ali Zidant fegyveresek vitték magukkal egy tripoli szállodából. Úgy tűnik, hogy olyan csoport tartja fogva, amelyiknek van köze a kormányhoz.
Vágólapra másolva!

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió híradása szerint a miniszterelnököt a belügyminisztérium és a volt lázadók úgynevezett "operatív vezérkarának" fegyveresei tartóztatták le ügyészségi utasításra. Egy egykori lázadókból álló szervezet szerint azután vették őrizetbe Zidant, hogy John Kerry amerikai külügyminiszter közölte: a líbiai kormány tudott az amerikai kommandósok szombati terrorellenes akciójáról, amelynek során elfogták az al-Kaida nemzetközi terroristahálózat egyik feltételezett vezetőjét, Nazih Abdul-Hamíd ar-Rukait, mozgalmi nevén Abu Anász al-Líbit.

Az al-Arabíja hírtelevízió ugyanakkor megszólaltatta a líbiai főügyészt, aki azt mondta, hogy ő személyesen nem adott ki letartóztatási parancsot a miniszterelnök ellen.

A csütörtök reggeli első hírek még arról szóltak, hogy Ali Zidant elrabolták. A Reuters hírügynökség két arab televízióra hivatkozva arról tudósított, hogy Zidant egy tripoli szállodából rabolták el, és ismeretlen helyre szállították. Az akcióban legalább száz fegyveres vett részt.

A líbiai hatóságok először cáfolták az emberrablást Ali Zidan Facebook-oldalán, majd ugyanott később egy olyan bejegyzést tettek közzé, amely szerint a cáfolatra Zidan elrablói kényszerítették őket.

Ali Zidan kedden interjút adott a brit BBC-nek, ahol azt mondta, a nyugati országoknak fel kell hagyniuk Líbia felfegyverzésével. Líbia keleti része továbbra is kisebb katonai csoportok uralma alatt van, akik nagyobb függetlenségét akarnak kicsikarni a Zidan vezette kormánytól.

A cikkünket folyamatosan frissítjük.