Vágólapra másolva!
Wilfried Martens volt belga miniszterelnök, az Európai Néppárt (EPP) elnöke 77 éves korában elhunyt, írja a Le Soir.
Vágólapra másolva!

Wilfried Martens súlyos betegsége miatt kedden a francia Joseph Daulra, az EPP európai parlamenti frakcióvezetőjére ruházta át az Európai Néppárt elnöki teendőinek ellátását.

Martens 1979 és 1992 között csaknem folyamatosan - nyolc hónapos megszakítással - Belgium miniszterelnöke volt, összesen kilenc különböző összetételű kormány élén. Miniszterelnöki tevékenységének nagy részét a belgiumi népközösségek - a holland nyelvű flamandok és a francia ajkú vallonok - közötti feszültség kiéleződése határozta meg. A feszültség miatt gyakorlatilag képtelenség volt stabil koalíciókat összeállítani, egy akkori szólás szerint "ahányszor eleredt az eső, annyiszor bukott a kormány".

Martens vezetése alatt a kereszténydemokrata, jobbközép irányultságú Európai Néppárt lett a legnagyobb és legbefolyásosabb európai politikai család. Jelentősége úgy nőtt, ahogyan az Európai Parlament egyre komolyabb szerepet kapott az EU intézményrendszerén belül.

Martens az elmúlt években egyre többet betegeskedett, idén augusztus végén keringési problémákkal szállították kórházba.