A testedzés a főfogás

Deborah Szekely , Rancho La Puerta
Vágólapra másolva!
Találkozott már wellnesshotelek ajánlataival? Volt már ilyen szállodában? Kényeztette magát valamelyik hazai vagy külföldi gyógyvízre települt spa-ban? Kapott ilyen helyen már gyógyiszapos pakolást, illóolajos masszázst? Fogyasztott diétás, organikus, szezonális menüt biokertészetekből származó alapanyagokból? Jógázott fengshui alapján berendezett fitnesszteremben? Kíváncsi honnan ered ez az egész, és kinek tulajdonítják a wellness-mozgalom elindítását? Meg fog lepődni.
Vágólapra másolva!

Tecate egy csendes kis mexikói határváros alig 64 kilométerre San Diegótól délre, az amerikai határon. Az ide vezető, a Sierra de la Laguna hegység bércein át kanyargó út miatt jóval csekélyebb a határforgalom errefelé, mint a kissé keletebbre fekvő, hírhedt Tijuanánál. Utóbbi nyugodt alternatívájaként szokták emlegetni az alig több mint 60 ezres városkát, amelynek kedvező éghajlatú termékeny vidéke sok farmernek ad megélhetést, zöldellő, vadvirágos hegyei pedig vonzzák a természetjárókat.

Nem véletlen, hogy 1940-ben egy természethez közeli életmódot követő és hirdető fiatal pár ezt a helyet nézte ki a korabeli megszokott nyaralóhelyektől kissé eltérő vendégfogadójának megalapítására. Eleinte minden vendég hozta saját sátrát, és a saját maguk termelte zöldségeket, saját kecskéik tejéből készült kecskesajtot ették, úsztak a közeli folyóban, kirándultak a hegyekben.

A férj - egy francia és kelet-európai gyökerekkel rendelkező nyelvész, filozófus, kísérleti pszichológus - ekkor már a természetközeli és egészséges életmód elég jól ismert hirdetője volt. Számos könyvet adott ki, amelyekben buddhista, zoroasztriánus és jézusi tanításokat ötvözött, hogy segítsen követőinek rálelni világbéke, az egyészség és kortalanság titkára.

Furcsa mesék Jézusról

Egyik alapműve az Esszénus béke evangélium, amelyről azt állította, hogy a rendkívül puritán életet követő, Jézus korában létezett esszénus zsidó szekta elfeledett, ősi gyógyító tudását tartalmazza, amelyek arámi nyelvű tekercseire a bécsi nemzeti könyvtárban, a vatikáni levéltárban és a Monte Cassino-i bencés apátság irattárában bukkant. Utóbb kiderült, hogy az adott időben be sem volt iratkozva az érintett könyvtárakba, amelyeknek tudomásuk sem volt a kérdéses tekercsekről. Vagyis az esszénus evangélium nem több modern apokrif szövegnél - egy jól sikerült hoax.

Rancho La Puerta Forrás: Rancho La Puerta

A svéd teológus Per Beskow 1985-ös leleplezése azonban már túl későn érkezett ahhoz, hogy az apai részről kolozsvári unitárius püspököktől, anyai ágon pedig francia nemesi családból származó Edmund Bordeaux Szekelyt ne emlegessék máig korát megelőző filozófusként sok helyen - a nyilvánvaló csalás ellenére sem teljesen alaptalanul. Az általa 70-80 évvel ezelőtt is népszerűsített aktív életmód, és az organikus ételek fogyasztása manapság kezd komolyabb teret nyerni. Az 1979-ben elhunyt Edmund Szekely öröksége után kutatva az interneten úgy tűnik, jelentős részben neki köszönhető, hogy a természetes és egészséges életmód igéjét hirdető vállalkozások között szép számmal akadnak olyanok, amelyek előszeretettel kínálnak magasztosan hangzó, ezoterikus maszlagot a testedzés, a masszázs és az organikus ételek mellé.

A wellness-hotelek őse

Szekely, akiről feljegyezték, hogy Kőrösi Csoma Sándor leszármazottja volt, már a második világáháború előtt komoly követői táborral rendelkezett. Az esszénusok ősinek hazudott gyógyító praktikáira épülő spirituális, ezoterikus tanainak követői boldogan vonultak ki vele a természetbe egy egyszerűbb, természetesebb, békésebb élet megtalálásának reményével - jó 40 évvel a hippimozgalmak előtt. Tecate környékén sátrakban indított iskolája, az esszénus életiskola (Essene School of Life) lett aztán végül a wellness-hotelek egyik őse, a Rancho la Puerta.

Szekely legjobb tanítványa felesége, a házasságukkor alig 18 éves Deborah Shainman volt, akit manapság asszonynevén, Deborah Szekelyként emlegetnek az életmódmagazinok, mint a wellness- és spa-mozgalom ősanyja vagy inkább istenasszonya. Neve mögött zárójelben akkurátusan a helyes angol kiejtést is feltüntetve: SAY-Kay. Valójában ő futtatta fel a Rancho la Puertát, bár erről csak szerényen nyilatkozott 2009-ben a San Diego Magazine-nak: "férjem volt a mágnes, aki odavonzotta az embereket, én csak a dolgozó méhecske voltam".

Deborah Szekely Forrás: Rancho La Puerta

Hogy ketten egymásra találjanak szinte magával értetődő volt: a nő felmenői ugyancsak kelet-európaiak, édesanyja pedig a New York-i vegetáriánus szövetség elnöknője volt a 1920-as években. Gyerekkorában családja úgy bekkelte ki az 1920-30-as évek nagy világválságát, hogy Tahitire költöztek, és falusi éltetet éltek. "Nekünk kellett a vizet hordani, nem volt áram, és anyám hurrikán által tönkretett csónakokban kezdett kertészkedni" - mondta a napokban az Atlantic amerikai magazinnak. Innen fakad elhivatottsága a maga termelte élelmiszerek, az egészséges, természetközeli, aktív életmód iránt.

Hálás Hollywood

Egészségfarmjukon eleinte 17,5 dollárt kértek egy hétre és azt, hogy mindenki hozza a saját sátrát. Innen ered a wellness-programok alapja is: a tanya gazdaságát igazgató Deborah Szekelynek csak úgy volt ideje a vendégekre, hogy szigorú napirendet állított fel mindenkinek: egy kis aktivitás, majd egy kis kényeztető pihenés. Eleinte csak úszás a folyóban, munka a veteményesben, némi napfürdőzéssel tarkítva, később jött a callisthnetics, a medencés torna, a masszázs, a jóga - utóbbit elsők között népszerűsítették az USA-ban.

Aztán bővítették a tanyát, sőt újat is nyitottak. Ezt már férje hollywoodi kapcsolatai révén érkező ismert vendégeik javasolták. "Nem szeretném, ha mások is látnák a hátsó felemet, ahogy tornázok. Bárcsak lenne egy helyetek csak nekünk" - mondta állítólag Kim Novak filmszínésznő egy alkalommal Deborah Szekely-nek, aki a New York Times-szal osztotta meg ezt az anekdotát 2004-ben.

Többek között Novak hatására nyitották meg az 1958-ban a hollywoodi elit körében rendkívül népszerű Golden Door egészségfarmot Kaliforniában. Ez még a személyi edzők színre lépése előtt volt, és Hollywood korabeli hírességei kapva-kaptak az alkalmon: ez lett az a hely, ahol felkészültek következő filmszerepeikre. Kim Novakon kívül többek között Gloria Swanson, Barbra Streisand, Jane Fonda, Gábor Zsa Zsa színésznők, Burt Lancaster színész és Aldous Huxley író is rendszeres látogatóik közé tartozott.

Függővé válnak

Manapság már kevesebb nagy sztár fordul meg náluk, de Deborah Szekely így is sok hírességet sorolhat visszatérő kuncsaftjai közé: Oprah Winfrey tévésztártól Ariana Huffington befolyásos újságíróig, nem beszélve a különböző hollywoodi befolyásos személyiségek "Vogue-borítóra való arcú", "nagyméretű és matematikailag tökéletes mellű" feleségeiről (ahogy a New Yorker 1995-ös, az egészségfarmon készült riportjában körülírja őket).

"Még egészségesebbé tenni az egészséges embereket. Ezért térnek vissza mindig. A kitűnő jó egészségi állapot csodálatos érzéséért. Nagyon üdítő érzés, szinte függőkké válnak tőle. Valami, amit magukért tesznek - vallotta sikereiről Deborah Szekely. - Ők másszák meg a hegyet. Ők csinálják végig az edzéseket."

A wellness ősasszonya rendkívül jó üzleti érzékkel és szervezőkészséggel ültette a gyakorlatba férje eszméit - a wellness-üdültetésben utazó Wyndham globális üdülőlánc, és több civil szervezet és kezdeményezés elindítója, sőt az 1980-as években kongresszusi képviselőnek is jelöltette magát, és bár nem jutott be, Ronald Reagan rábízta a Latin-Amerikában civil szervezeteket támogató Inter-American Foundation vezetését.

Az új 60 a 90

Ezen kívül pedig az általa hirdetett egészséges életmód sikerének élő példája is. Alig szed gyógyszereket - főleg vitaminokat, és a pajzsmirigyére valamit -, és a Huffington Post tavaly márciusi, 90. születésnapja alkalmából közölt írása szerint ő "az élő bizonyítéka, hogy az új 60 a 90" (fiatalosságára utalva). Ismerői szerint 85 évesen megfogadta, hogy a következő öt évben csak egy évet fog öregedni, és mindenki egyetért abban, hogy ez sikerült is neki. "Nem lehetek kilencven éves. Ugyanaz a napi rutinom, mint 60 évesen" - mondta tavalyi születésnapján.

Deborah Szekely Forrás: Rancho La Puerta

Nem fogyaszt vörös húsokat, sem csirkét, olyan diétát követ, ami a legközelebb áll a természethez, legfőképp a saját tanyáikon megtermelt organikus, nem feldolgozott ételeket eszik, és heti négyszer pilatesezik. Évtizedek óta 53 és 55 kilogramm között van a testsúlya, vérnyomása 104/62, koleszterinszintje 193 - böjtölés nélkül - írja róla a Huffington Post. A lap szerint vérnyomását csak az agráripar, a gyógyszeripar, és az amerikaiak elhízottságát elősegítő kormányzati programok emelik meg.

Közelmúltban indított Wellness Spring kezdeményezése révén egymillió embertől szeretne fejenként 10 dollárt összeszedni, hogy az így összegyűlt pénzből lobbizzon az élelmiszeriparral és a gyógyszeriparral szemben az egészségesebb életért. Szerinte ezek a cégek a gyorsételekkel és a tévénézést aktív kikapcsolódásnak tekintő kultúrával mérgezik és gyilkolják az amerikaiakat. Tisztán látja azt is, milyen hátrányokkal jár, hogy az általuk elindított mozgalom egyre divatosabbá válik. "Az új spa-kal az a probléma, hogy egyre kommerszebbek, és egyre kevésbé fitneszesek. A pénz ugyanis a kezelésekben van. A masszázs persze nagyszerű, de az csak a desszert. A testedzés a főfogás."