Ötven menekült fulladt vízbe Lampedusánál

Vágólapra másolva!
Ötven ember- köztük gyerekek - veszhetett a vízbe Málta és Lampedusa szigete között pénteken, amikor felborult egy illegális menekülteket szállító hajó.
Vágólapra másolva!

Ötven illegális bevándorló, köztük tucatnyi gyerek veszett a tengerbe, amikor péntek este hajótörést szenvedtek Málta és Lampedusa között. Százötven menekültet sikerült felvennie egy máltai hajónak, ötven másikat pedig az olasz haditengerészet egyik járművének.

A bevándorlók felborult hajóján a becslések szerint 250-en utaztak. Amikor bajba kerültek., ők maguk adták le a riasztást mobiltelefonon.

A hajó Lampedusától 120 kilométernyire borult fel, sötétedéskor, még máltai felségvizeken. A mentést nehezíti, hogy időközben besötétedett. A mentésben az olasz haditengerészet is részt vesz, mivel hajóik egy múlt heti hasonló menekülthajó-katasztrófa miatt még a közelben voltak.

A délen fekvő Lampedusa szigete az egyik fő célpontja az Európába igyekvő illegális bevándorlóknak. A múlt heti katasztrófában 319 ember veszett oda, zömében szomáliai és eritreai menekültek.

Pénteken egyiptomi vizeken is volt egy hasonló baleset. Az Alexandria közelében elsüllyedt menekülthajó tucatnyi utasa veszett vízbe.