Bevándorlók ellen tüntettek Moszkvában

2013.10.13. 23:30

Hatszáz ember gyűlt össze egy pár nappal ezelőtti gyilkosság miatt, aztán randalírozni kezdtek. Az egész moszkvai rendőrséget riadóztatták, a rendőrök többször öszecsaptak a tüntetőkkel. Bevittek több mint háromszáz embert, de este újra kezdődtek a zavargások.

Zavargásba torkollott vasárnap Moszkva délnyugati külső kerületében egy bevándorlók elleni tüntetés, amelyet egy 25 éves fiatalember halála váltott ki, az áldozatot egy videofelvétel tanúsága szerint egy kaukázusi vagy közép-ázsiai kinézetű férfi szúrta le.

A randalírozók, közöttük nacionalista tüntetők és fanatikus futballszurkolók kirakatokat törtek be, gyújtogattak és barikádokat emeltek. A nyugtalanság estére sem szűnt meg, ezért moszkvai rendőrség teljes állományát riadóztatták és készültségbe helyezték. Vlagyimir Kolokolcev orosz belügyminiszter rendkívüli tanácskozást hívott össze Moszkvában, és a helyszínre, a főváros délnyugati külvárosába küldte első helyettesét, Alekszandr Gorovojt.

A belügyminiszter vezetésével zajló megbeszélésen Anatolij Jakunyin, moszkvai rendőrfőnök azt hangoztatta, hogy szélsőségesek egy csoportja tüzelte fel a tömeget, amely túllépte a törvényes kereteket. Az ügy vizsgálatát a Szövetségi Nyomozó Bizottság vette át.

A Birjuljevo-Zapadnoje nevű moszkvai kerületben csütörtök éjszaka egy ismeretlen késsel szíven szúrta a barátnője védelmére kelő Jegor Scserbakovot. A feltételezett kaukázusi, vagy közép-ázsiai gyilkost még nem találták meg, a moszkvai rendőrség az elkövető elfogásában segítséget nyújtó személynek 1 millió rubeles (mintegy 7 millió forint) jutalmat ajánlott fel. A razziákon eddig csaknem 90 illegálisan Oroszországban tartózkodó külföldit állítottak elő a rendőrök.

Szombaton késő este mintegy negyven ember vonult a külváros rendőrségi központjához és a gyilkos kézre kerítését, valamint azt követelték, hogy a hatóságok zárják be a kerületben lévő zöldségpiacot és -raktárat, ahol a legtöbb bevándorló dolgozik, és szigorítsák meg a bevándorlási szabályokat.

A hatóságok szerint 600 fősre becsült tömeg vasárnap a gyilkosság helyszínén, a helyi Birjoza nevű áruháznál gyűlt össze tiltakozni. A népgyűlésnek nevezett tüntetésre a szervezők nem kértek engedélyt. A rendőrök ugyan a helyszínen voltak, de a fiatalok egy csoportja petárdával berobbantotta az épület bejáratát és betört az áruházba, ahol főként kaukázusi és közép-ázsiai kereskedők boltjai találhatóak. A nacionalista jelszavakat skandáló fiatalok törtek-zúztak, később szemetes tartályokat, autókat borítottak fel, valamint üvegeket és köveket dobálva, botokkal szálltak szembe a rendfenntartókkal. A rendőrség különleges egységét, az OMON-t is bevetették. A tüntetők a nap folyamán többször is összecsaptak a rendőrökkel, 11 ember megsérült.

Az eddigi adatok szerint 380 személyt állítottak elő a rendbontásban résztvevők közül. A tiltakozás azonban moszkvai idő szerint este 11-kor újra kezdődött a Birjoza áruháznál.

Az ENSZ idei adatai szerint Oroszországban 11 millió bevándorló él. A migránsok főként Moszkvában, Szentpéterváron és a többi nagyvárosban többnyire feketén, és sokan méltatlan körülmények között dolgoznak.

Augusztus elején az orosz államfő aláírta az illegális tartózkodás büntetésének szigorítását. Szakértők szerint az orosz államigazgatást átható korrupció miatt a migrációs gondot aligha lehet törvényi szabályozással felszámolni, az orosz lakosságban azonban erősödik az idegenellenesség.