Húsz év múlva eltűnhet a világ egyetlen bronzkori nagyvárosa

Vágólapra másolva!
Az ötezer éves város, Mohendzsodáro a világ legrégebbi nagyvárosa, de a szélsőséges időjárás miatt folyamatosan romlik az állaga. Pakisztánnem tud rá eleget áldozni, így 20 éven belül eltűnhet.  
Vágólapra másolva!

A világ legrégebbi városa, Mohendzsodáro gyors porladásnak indult az elmúlt években, és 20 éven belül eltűnhet – írja a Telegraph. Az 5000 éves romváros 1924-es felfedezése a régészet egyik legnagyobb sikere volt a XX. században, mivel az egyetlen fennmaradt bronzkori nagyvárosnak számít.

A mai Pakisztánban lévő Mohendzsodáro az Indus-völgyi civilizáció egyik legnagyobb és legszervezettebb városa volt. Felfedezése után az évezredek alatt rárakodott sár eltávolításával egy szinte tökéletesen megtervezett városra bukkantak a régészek, és az épen maradt városszerkezetnek köszönhetően arról is egyértelmű információkhoz jutottak, hogy hogyan zajlott az élet a városban.

Részlet Mohendzsdárról Forrás: Wikimedia Commons

A város házai mellett négyzetháló-szerkezetes útjai, magtárjai, fürdői vagy éppen öntözési rendszere is vályogból készültek, amelyek rohamosan porladni kezdtek a Telegraph-nek nyilatkozó régészek szerint, és sürgős segítségre van szükség ahhoz, hogy megmentsék.

A szélsőséges időjárás a romváros megtisztítása miatt már közvetlenül éri a megmaradt épületeket, és a nyári, akár 51 fokos hőség, a téli fagyok, a rendszeres monszunok és a párás levegő folyamatosan rongálja az agyagból készült építményeket.

Hiába lett a világörökség része már 1980-ban, a pakisztáni kormány szűkös anyagi lehetőségei miatt eddig nem kapta meg a megfelelő védelmet a romváros. Legalább 350 emberre lenne szükség, hogy megőrizzék az állagát, a Telegraph látogatásakor azonban mindössze 16-an dolgoztak a karbantartáson.

A múlt héten nemzetközi szakértők találkoztak a pakisztáni kormány képviselőivel Karacsiban, hogy kidolgozzanak egy tervet a romváros megmentése érdekében. Az egyik vezető pakisztáni régész ennek ellenére pesszimista: „nincs kellő szakértelem, és az elmúlt két évben döntés sem született. A dolgok jelenlegi állása szerint talán 20 évig fog fennmaradni” – mondta Asma Ibrahim.