Állítólag magyar bankban tartja a kenőpénzét egy azeri miniszter

Vágólapra másolva!
Hatvanötmillió, kenőpénzből származó eurója van Magyarországon, de az "OTR bank" befagyasztotta. Ezt állítja egy azeri szakszervezeti vezető az ország védelmi miniszteréről. A magyar hatóságokra is hivatkozik, de itthon senki nem hallott erről az azeri ügyről, és az OTP-nek sincs ilyen nevű ügyfele.
Vágólapra másolva!

Hatvanöt millió eurónyi (19 milliárd forint) összeget tart Magyarországon Szafar Abijev azeri védelmi miniszter - állítja Jaszar Dzsafarli, az azeri tartalékos tisztek szakszervezetének vezetője. A szakszervezeti vezető ezt taglaló közleményét a Bizim Yol (A mi utunk) című azeri napilap hozta le, amelyben az is szerepel, hogy feljelentést tett az ügyben az azeri főügyésznél és a nemzetbiztonsági miniszternél a védelmi miniszter ellen.

Dzsafarli azt állítja, hogy Abijevnek a magyar "OTR banknál" fenntartott számláján található az összeg, de a számlát már befagyasztotta a bank. A szakszervezeti vezető szerint az ügyben az Interpol magyar igazgatósága is vizsgálódott, amely megállapította, hogy két hónapon belül több gyanús utalás is érkezett magyar bankszámlákra Azerbajdzsánból. Az összegek - összesen több mint 1,7 millió dollár értékben - Dzsafarli szerint valójában kenőpénzek, és Abijev havonta összesen 3 millió dollárnyi kenőpénzhez jut.

A szakszervezet szerint a magyar banknál nem árultak el nekik részleteket, de nem tagadták az információikat. Azt is közölték, hogy szervezetük folytatja a vizsgálatot Abijev állítólagos külföldi bankszámlái után Németországban, Spanyolországban, Svájcban és más államokban.

Az azeri védelmi minisztérium nem kommentálta az állításokat, szóvivőjük a Panorama.am angol nyelvű örmény lap szerint csak annyit mondott, hogy "Dzsafarli mások eszközévé vált".

Az Origo megkereste az ügyben az ORFK-t, ahol közölték, hogy a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ - ahova az Interpol Magyar Nemzeti Iroda is tartozik -, nem kapott ilyen értelmű megkeresést, ahogy a Legfőbb Ügyészségen sem tudnak róla. Az OTP (feltehetően őket takarja az azeri beszámolókban szereplő "OTR bank" elnevezés) az Origo megkeresésére annyit közölt, hogy nincs ilyen nevű ügyfelük.