Ferenc pápa egy jövő évi tanácskozás előkészítését bízta rá a magyar bíborosra. Nagyon sokat kell majd dolgoznia.

Ferenc pápa Erdő Péter bíborost, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) elnökét nevezte ki a jövő októberre meghirdetett püspöki szinódus III. rendkívüli közgyűlése főrelátorává - jelentette be a Vatikán hétfőn.

A szinódus munkáját előkészítő főrelátori kinevezés "elsősorban rengeteg munkát jelent. A beérkező előkészítő anyagokból össze kell állítani egy okmányt, amelynek az ismertetésével kezdődnek a szinódus megbeszélései. Ez alapként szolgál majd a szinódusi hozzászólásokhoz" - mondta el Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a Vatikáni Rádió magyar adásának hétfőn adott interjúban.

Hangsúlyozta, hogy az egyházon belüli jelenlegi "átalakulás időszakában" a rendkívüli szinódus előkészítése más lesz a múltban megszokotthoz képest. Annál is inkább, mivel kevesebb mint egy év alatt kell a családról szóló és ezért jelentős "kihívásnak" számító találkozót előkészíteni. Erdő Péter elmondta, hogy a munka azonnal megkezdődik: a szinódus témáit tartalmazó dokumentumokat a püspöki konferenciák napokon belül megkapják.

A pápa a szinódus különleges titkárának Bruno Forte teológust, az olaszországi Chieti-Vasto érsekét nevezte ki.

Ferenc pápa október 8-án jelentette be, hogy összehívja a püspöki szinódus III. rendkívüli közgyűlését 2014. október 5. és 19. között A családpasztoráció kihívásai az evangelizáció összefüggésében címmel. A püspöki tanácskozás a családdal kapcsolatos összes lelkipásztori témát érintheti, közöttük az elvált és újraházasodott hívők kérdését is.

Rendkívüli szinódust tartottak 1969-ben az egyházmegyékről, 1985-ben pedig a II. Vatikáni Zsinat huszadik évfordulóján. A rendes szinódussal szemben a rendkívülinek nevezett szinódus "gyors döntéseket" hoz.