Senki sem kormányoz jól Afrikában

Vágólapra másolva!
Idén sem osztják ki az ötmillió dollárral járó Mo Ibrahim-díjat, amellyel évente egy afrikai államfőt jutalmaznak jó kormányzási eredményeiért.
Vágólapra másolva!

A Mo Ibrahim Alapítvány idén sem talált egy afrikai vezetőt sem méltónak 5 millió dolláros (nagyjából 1,1 milliárd forint) díjára, melyet a politikusok jó kormányzásért kaphatnak. Az Alapítvány szóvivője a döntést közlő sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: senki nem „érdemelte ki” a díjat. A hét évvel ezelőtt alapított elismerés öt éven belül immár negyedszerre nem talált gazdára.

Az Alapítvány legújabb felmérései szerint az ezredforduló óta 32 afrikai országban tapasztalható visszaesés a biztonság és a joguralom területén, az erőszak pedig folyamatosan növekszik.

Közben Uhuru Kenyattát, Kenya 4. elnökét és helyettesét Willam Rutót a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság várja, hogy feleljenek a 2007-8-as kenyai választásokat követő erőszakért. Vasárnap az Afrikai Unió parlamenti közgyűlése kifejezte óhaját, mely szerint a bíróságnak el kellene halasztania a tárgyalást.

A Mo Ibrahim díjat egy szudáni származású, Nagy-Britanniában tevékenykedő távközlési vállalkozó alapította 2007-ben. A díj teljes összegét - ötmillió dollárt - tíz év alatt fizetik ki a díjazottnak, aki ezt követően élete végéig évi 200 ezer dollárt kap. A díjazott emellett tíz éven át évi 200 ezer dollárt kap az általa felkarolt jó ügyek támogatására.

A díjat olyan demokratikusan megválasztott államfőknek ítélik oda, akik kivételes vezetői képességekről tettek tanúbizonyságot, mandátumukat kitöltötték és posztjukról a díj odaítélését megelőző három évben köszöntek le. Mint azt Salim Ahmed Salim, a bizottság elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, minden olyan afrikai állami vezetőt és kormányfőt számba vettek, aki az elmúlt három évben köszönt le posztjáról.