Filmajánlattal csalták lépre a nagypofájú kalózt

2013.10.15. 11:38

A hivatalosan Mohamed Abdi Hasszán nevet viselő férfit a brüsszeli repülőtéren fogták el. A "nagypofájú" becenéven ismert Hasszánt a legfélelmetesebb szomáli kalózvezérek közt tartják számon. Valószínűleg ő rabolta el néhány évvel ezelőtt társaival a Pompei nevű belga tengerjáró hajót, amelynek legénységét hónapokig tartotta fogságban, és csak váltságdíj ellenében engedte szabadon. Ezenkívül más hajók megtámadásában is közreműködött.

A hírek szerint tevékenységével dollármilliókra szert tevő kalózt a belga rendőrség különleges egységei csalták lépre. Hasszán azért látogatott Brüsszelbe, mert elhitették vele, hogy egy kalózok életéről szóló filmben számítanak a szereplésére.

Mohamed Abdi Hasszán, a szomáli kalózvezérForrás: AFP/Tony Karumba

Hasszán a filmforgatás hírére Kenyából Brüsszelbe repült, ahol még a repülőtéren őrizetbe vették, Brugge-ba szállították, ahol vádat emeltek ellene - adta hírül a De Standaard című belga napilap. A News.be hírportál szerint a kalózkodásért akár 15 év, a túszejtésért pedig akár 30 év börtönbüntetés is várhat a kalózvezérre, akit bűnszervezetben való részvétellel is meg fognak vádolni.

A kalózvezér egyébként tavaly jelentette be, hogy felhagy a kalózkodással, és a jövőben politikai karriert épít. Sajtóhírek szerint jó kapcsolatokat ápolt a szomáliai kormánnyal.