Filmajánlattal csalták lépre a nagypofájú kalózt

mig mouth, letartóztatott szomáliai kalóz, Mohamed Abdi Hassan
Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A hivatalosan Mohammed Abdi Hasszan nevet viselő férfit a brüsszeli repülőtéren. A "nagypofájú" becenéven ismert Hasszant alegfélelmetesebb szomáli kalózvezérek közt tartják számon. Valószínűleg ő rabolta el néhány évvel ezelőtt társaival a Pompei nevű belga tengerjáró hajót, amelynek legénységét hónapokig tartotta fogságban, és csak váltságdíj ellenében engedte szabadon. Ezen kívül más hajók megtámadásában is közreműködött.

A hírek szerint tevékenységével dollármilliókra szert tevő kalózt a belga rendőrség különleges egységei csalták lépre. Hasszan azért látogatott Brüsszelbe, mert elhitették vele, hogy egy kalózok életéről szóló filmben számítanak szereplésére.

Mohamed Abdi Hasszan, a szomáli kalózvezér Forrás: AFP/Tony Karumba

Hasszan a filmforgatás hírére Kenyából Brüsszelbe repült, ahol még a repülőtéren őrizetbe vették, Brugge-ba szállították, ahol vádat emeltek ellene - adta hírül a De Standaard című belga napilap. A News.be hírportál szerint a kalózkodásért akár 15 év, a túszejtésért pedig akár 30 év börtönbüntetés is várhat a kalózvezérre, akit bűnszervezetben való részvétellel is meg fognak vádolni.

A kalózvezér egyébként tavaly jelentette be, hogy felhagy a kalózkodással, és a jövőben politikai karriert épít, mivel sajtóhírek szerint jó kapcsolatokat ápolt a szomáliai kormánnyal.