Elérte Japánt az évtized tájfunja

Vágólapra másolva!
Lecsapott Japán fő szigetére a Whipának nevezett tájfun. Legalább egytucatnyi halott, sok eltűnt, leállított gyorsvasút, tízezrek áram nélkül, sárlavina, hatalmas eső az eredmény.
Vágólapra másolva!

Legkevesebb 13 ember vesztette életét szerdán Japánban, az ország középső részére, Honsú szigetére lesújtó Whipa tájfun következtében - jelentette az NHK japán közszolgálati televízió.

A legsúlyosabb pusztítást a Tokiótól mintegy 120 kilométerre délre található csendes-óceáni Izu Ósima szigeten végezte a tájfunt kísérő heves esőzés és nagy erejű szélvihar. A fővárosi prefektúra irányítása alá tartozó szigeten 280 épületet rombolt le a természeti csapás.

A televíziós tudósítások tanúsága szerint a sziget közigazgatási központjában, Ósimában sárlavina sodort el egész utcákat, a mentőalakulatok a sárlavina által betemetett házakban találtak meg hét holttestet. A hivatalos adatok szerint 37 eltűntet tartanak nyilván, de több helyi forrás is ötvenre teszi a számukat.

Földcsuszamlás nyomai a Tokiótól mintegy 120 km-re délre fekvő Ósimában Forrás: MTI/AP/Kyodo News

Abe Sindzó miniszterelnök rezidenciáján válságstábot állítottak fel a természeti csapás következményeinek kezelésére.

A hatóságok hat japán prefektúra több mint 30 ezer lakosát szólították fel, hogy otthonukból vonuljanak biztonságos menedékbe. A viharos erejű szél több helyen távvezetékeket szakított le, aminek következtében mintegy 40 ezer épület áramellátása szűnt meg. Az időjárási vészhelyzet miatt iskolák százai maradtak zárva.

Egy nő dacol a Whipa tájfun következtében kialakult erős széllel a tokiói Ikebukuro állomás közelében Forrás: MTI/EPA/Franck Robichon

Az elmúlt évtized legnagyobb japán tájfunja megbénította Tokió közlekedését, és fennakadásokat okozott a vasúti közlekedésben. Átmenetileg leállították a járatokat a nagy sebességű Sinkandzen vonatok legforgalmasabb, a fővárost az ország nyugati részével összekötő vonalán. A szigetország repülőterein szerda reggelig mintegy 520 légi járatot töröltek.

Földcsuszamlás nyomai a Tokiótól mintegy 120 km-re délre fekvő Ósimában Forrás: MTI/AP/Kyodo News

A Whipa a 26. trópusi ciklon, amely a Csendes-óceánon keletkezett az idei tájfunszezonban. Középpontjában a szél óránként 125 kilométeres sebességgel fúj, míg a legerősebb széllökések sebessége a 230 kilométer/órát is meghaladja. Japán több körzetében már több mint 800 milliméter csapadék hullott az elmúlt napokban.

A Wipha szerdán kelet felől érte el az ország fő szigetét, Honsút, és az előrejelzések szerint északkeleti irányban halad tovább.