Rákkeltő a rossz levegő

2013.10.17. 16:36

Rákkeltőnek minősítette a szennyezett levegőt a WHO rákkutatási ügynöksége. Korábban csak egyes összetevőit nevezték annak, most már egy kalap alá veszik a passzív dohányzással, az azbeszttel, az UV-sugárzással.

Rákkeltőnek minősítette a szennyezett levegőt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutatási ügynöksége. A lyoni központú Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) szerint a világon 2010-ben 223 ezren haltak meg szennyezett levegő okozta tüdőrákban, és meggyőző bizonyítékok vannak arra is, hogy a légszennyezettség növeli a húgyhólyagrák kockázatát is.

Az IARC korábban csak a szennyezett levegő egyes összetevőit minősítette rákot okozónak, például a dízelmotorok füstjét. Most azonban szigorúbban értékelik. "Az első számú, a passzív dohányzásnál is jelentősebb környezeti rákkeltő tényezőnek tartjuk a szennyezett levegőt" - jelentette ki Kurt Straif, az IARC illetékese. "Már tudjuk, hogy a légszennyezettség nem csak jelentős egészségügyi kockázati tényező, de a rákos halálesetek egyik vezető oka is."

A kutatók szerint az utóbbi években megfigyelhető, hogy a világ egyes térségeiben jelentősen megnőtt a rossz levegő okozta egészségügyi problémák - tüdőbetegségek, szívbetegségek - előfordulása, főleg a gyors ipari fejlődésen keresztül menő országokban, mint amilyen Kína.

A szennyezett levegőt most olyan rákkeltő anyagokkal sorolták egy csoportba, mint az azbeszt, a plutónium, a szilíciumpor, vagy az UV-sugárzás.