Elhunyt Jovanka Broz

2013.10.20. 13:23

89 évesen elhunyt Josip Broz Tito özvegye, Jovanka Broz.

Hosszú és súlyos betegség után meghalt Jovanka Broz - adta hírül a vajdasági Magyar Szó Online. Tito özvegye 89 éves volt.

Az újság szerint az asszonyt egy belgrádi klinikán érte a halál. Jovanka Broz súlyos szívelégtelenségben szenvedett, már idén augusztusban is volt egy infarktusa, azóta kórházban kezelték.

Jovanka Broz 1924-ben született a horvátországi Likában, nemzetiségét tekintve szerb. 1952-ben ment férjez Titóhoz, és a politikus haláláig, 1980-ig volt a társa. A németek elleni partizánharcban ki is  tüntették, a jugoszláv hadsereg alezredese volt.

Tito halála után a pár vagyontárgyait államosították, Jovanka személyes ajándékai, ruhái, levelei nagy részét elvették, 2006-ig nem volt sem saját jogú, sem özvegyi nyugdíja, szociális segélyen élt. Személyazonosságát igazoló iratokat is csak 2009-ben kapott újra. A szerb sajtó szerint a lefoglalt javak között lévő értékes műtárgyak múzeumba kerültek, a többi holmiról pedig nem tudni, hol van.

Tito feleségeként Jovanka Broz a Balkán számos történelmi jelentőségű eseményének volt a szemtanúja, ezért a szerbiai tömegtájékoztatás, de más volt jugoszláv tagállamok médiája is 
nyomon követte sorsát. A vele történtek nagy médiaérdeklődést váltottak ki, jóllehet ő maga ritkán jelent meg a kamerák előtt. Tito 1980-as halála óta, visszavonulva, gyakorlatilag házi őrizetben élt egy villában Belgrád előkelő negyedében.