Népirtással vádolnak egy volt román börtönparancsnokot

Vágólapra másolva!
A Ion Ficior vezette munkatáborban öt év alatt mintegy száz politikai fogoly halt meg a kommunista rendszer idején. A volt börtönparancsnok-helyettes kész tisztázni magát az igazságszolgáltatás előtt, de időt kért, hogy felkészüljön a védekezésre.
Vágólapra másolva!

Bűnvádi eljárás indult Romániában egy volt román kommunista börtönparancsnok-helyettes ellen, akit népirtással gyanúsít a román legfőbb ügyészség. Ion Ficiort szeptemberben jelentették fel amiatt, hogy 1958 és 1963 között mintegy száz politikai fogoly halt meg a hírhedt peripravai munkatáborban, amelynek az említett időszakban a parancsnokhelyettese volt.

Ficior a második olyan volt kommunista börtönparancsnok, aki ellen népirtás gyanújával bűnvádi eljárás indult Romániában. Korábban Alexandru Visinescu, a Ramnicu Sarat-i börtön vezetője ellen indult nyomozás szintén népirtás gyanúja miatt.

Az ügyészség közleménye szerint mintegy 103 politikai fogoly halt meg a peripravai munkatáborban az embertelen bánásmód, valamint az ott uralkodó kegyetlen körülmények következtében. A vádhatóság szerint az eddigi bizonyítékok alátámasztják, hogy a munkatábor működtetése lényegében politikai foglyok "megsemmisítésére" irányult, hiszen éheztették, hidegben tartották, szomjaztatták őket, és egészségi állapotukra való tekintet nélkül valamennyiüket különösen nehéz fizikai munka elvégzésére kényszerítették. A foglyoktól az orvosi ellátást is megtagadták.

Az ügyészség által megvizsgált elhalálozási bizonyítványok szerint a legtöbb fogoly (53) 1960-ban halt meg, és az elhunytak többsége (szintén több mint félszáz személy) 50 és 59 év közötti volt. Az ügyészek csütörtökön a volt börtönparancsnok tudomására hozták az ellene megfogalmazott vádat. Ficior ügyvédje elmondta, hogy védence kész tisztázni magát az igazságszolgáltatás előtt, és időt kért, hogy felkészüljön a védekezésre.