Vezető nukleáris szakértők szerint egy hónap alatt elegendő mennyiségű fegyvernek alkalmas uránt állíthat elő Irán.

Irán egy év alatt közel megduplázta a dúsítotturán-készleteit, és a dúsításra alkalmas centrifugáit a 2012-es 12 ezerhez képest 19 ezerre bővítette, közölték vezető amerikai nukleáris szakértők egy fehér házi meghallgatáson. A meghallgatásra a Washington és Teherán között folyó tárgyalások keretében került sor.

A legújabb becslések szerint mindössze egy hónap alatt megfelelő mennyiségű és minőségű uránt állíthatnak elő egy atomfegyverhez, írja a USA Today. Haszan Róháni iráni elnök szerint ugyanakkor országának esze ágában nincs nukleáris fegyvereket készíteni, viszont jogukban áll nukleáris üzemanyagot előállítani. Dzsavad Zarif külügyminiszter azt ígérte, hogy Irán nem szállít a felhalmozott készletekből egy másik országba.

Mindezek ellenére Irán nem engedélyezte a nemzetközi szakértőknek, hogy megvizsgálják a gyanús nukleáris létesítményeket, bár ezt nemzetközi egyezmények szerint lehetővé kellett volna tenniük. Izrael fenyegetést lát az iráni atomfegyver lehetőségében, és azt mondta, hogy katonai lépéseket fog tenni azért, hogy megelőzze a fegyver létrehozását.