Egy hónap alatt elkészülhet Irán atombombája

Vágólapra másolva!
Vezető nukleáris szakértők szerint egy hónap alatt elegendő mennyiségű fegyvernek alkalmas uránt állíthat elő Irán.
Vágólapra másolva!

Irán egy év alatt közel megduplázta a dúsítotturán-készleteit, és a dúsításra alkalmas centrifugáit a 2012-es 12 ezerhez képest 19 ezerre bővítette, közölték vezető amerikai nukleáris szakértők egy fehér házi meghallgatáson. A meghallgatásra a Washington és Teherán között folyó tárgyalások keretében került sor.

A legújabb becslések szerint mindössze egy hónap alatt megfelelő mennyiségű és minőségű uránt állíthatnak elő egy atomfegyverhez, írja a USA Today. Haszan Róháni iráni elnök szerint ugyanakkor országának esze ágában nincs nukleáris fegyvereket készíteni, viszont jogukban áll nukleáris üzemanyagot előállítani. Dzsavad Zarif külügyminiszter azt ígérte, hogy Irán nem szállít a felhalmozott készletekből egy másik országba.

Mindezek ellenére Irán nem engedélyezte a nemzetközi szakértőknek, hogy megvizsgálják a gyanús nukleáris létesítményeket, bár ezt nemzetközi egyezmények szerint lehetővé kellett volna tenniük. Izrael fenyegetést lát az iráni atomfegyver lehetőségében, és azt mondta, hogy katonai lépéseket fog tenni azért, hogy megelőzze a fegyver létrehozását.