Letartóztattak egy roma gyereket vásároló görög párt

Vágólapra másolva!
A terméketlen görög párok gyakran vásárolnak gyerekeket a környező elszegényedett országokból, például Bulgáriából.
Vágólapra másolva!

Az 53 éves férfi és a 48 éves nő a hatóságoknak elmondta, hogy a kislány még márciusban, mindössze pár hetes korában került hozzájuk egy cigány asszonytól. Nevelőanyja megpróbálta a nevére venni a gyereket, de nem sikerült. A gyereket négyezer euróért vásárolták.

A gyermekvédelmi egyesületek gyakran bírálják az örökbefogadásra vonatkozó görög szabályozásokat. Az igazságszolgáltatás által felügyelt állami rendszer mellett az örökbefogadó szülőknek arra is lehetőségük van, hogy a szülőanya jegyző előtti beleegyezésével "megegyezéses alapon" a nevükre vegyék a gyereket.

A görög hatóságok az utóbbi időben szigorúbban ellenőrzik a gyerekkereskedelmet, miután egy görögországi cigánytelepen rábukkantak egy szőke, tejfehér bőrű, négyéves kislányra. A Maria névre hallgató gyerek valószínűleg bolgár, és édesanyja bízta rá egy görögországi roma párra, mivel nem tudott róla gondoskodni. A cigány párt gyermekrablás vádjával őrizetbe vették.

A terméketlen görög párok gyakran vásárolnak gyerekeket az egykori szovjet tömb elszegényedett országaiból, különösen a szomszédos Bulgáriából, aztán hamis jogi nyilatkozatokkal veszik a gyereket a nevükre.

Athén a héten a születési anyakönyvi kivonatok átfogó átvizsgálását rendelte el, hogy felderítse ezeket a visszásságokat, valamint csütörtökön megegyezett Szófiával a gyerekkereskedelem visszaszorításáról.