Menekültek százait mentették ki az olasz partoknál

Vágólapra másolva!
Nem csillapodik az afrikai menekültek áradata Lampedusánál. A most kimentett több mint 800 embernek szerencséje volt, ebben a hónapbán már csaknem ötszázan vesztették életüket, miközben Európába próbáltak eljutni.
Vágólapra másolva!

Több mint 800 afrikai menekültet mentettek ki a tengerből az olasz parti őrség, illetve a haditengerészet hajói péntekre virradó éjjel az olasz partok közelében. A haditengerészet két hajója 400 menekültet vett a fedélzetére, a többieket pedig két gyorsnaszád, egy járőrhajó, valamint egy kereskedelmi hajó vette fel mintegy 100-110 tengeri mérföldre az Olaszországhoz tartozó földközi tengeri Lampedusa szigetétől.

Az első értesülések szerint többségük eritreai menekült volt. Az ANSA hírügynökség arról számolt be, hogy a menekültek egy részét egyelőre Lampedusán helyezik el, míg a többieket más helyekre szállítják.

A múlt hét végén 254 szíriai és egyiptomi menekült, köztük kilencvennégy kiskorú ért partot Szicíliában, akiket Olaszország partjaitól 150 tengeri mérföldre mentettek ki a parti őrség járőrhajói. Ők Egyiptomból indultak útnak, és Görögország, majd Málta mentén haladva érkeztek Olaszország közelébe egy túlzsúfolt halászbárka fedélzetén.

Októberben közel 500 menekült vesztette életét két hajószerencsétlenségben Olaszország, illetve Málta partjainál. Ezek az országok - amelyek együtt csak az idén 32 ezer bevándorlót fogadtak - az incidensek kapcsán közölték, hogy nem képesek egyedül megbirkózni a menekültáradattal, és az Európai Uniótól kértek segítséget.

Cikkünket a Földközi-tengeren Európába igyekvő menekültekről itt olvashatja.