Vágólapra másolva!
Hamis személyi igazolványok, a bejegyzett választók számánál több leadott szavazat, más nevében való szavazás: az izraeli Bét-Semes helyhatósági választásán csalással győzhettek az ultraortodoxok. Az ellenzék azt kéri, hogy a nyomozás végéig ne hirdessenek eredményt.
Vágólapra másolva!

A közép-izraeli Bét-Semes helyhatósági választásán - a belügyminisztérium adatai szerint - 17 665 szavazattal és a szavaztok 50,5 százalékával Móse Abutbul ultraortodox polgármesterjelölt nyert, míg kevésbé vallásos ellenfele, Eli Kohen 16 747 szavazatot kapott, és 47,86 százalékkal a második lett.

Ám a 918 szavazatnyi különbség csalás eredménye is lehet, írja a Maariv.

A megkérdezett szavazók és a választóhelyiségekben jelen lévő megfigyelők szerint számos ultraortodox nem tudta megmondani gyermekeinek a nevét, és előfordult, hogy a választók azzal szembesültek: valaki már leadta a nevükben szavazócédulájukat.

Egy lakásban és egy autóban is több tucat hamis személyi igazolványt találtak, a rendőrség emiatt többeket letartóztatott. Volt olyan szavazóurna, amelyből több borítékot emeltek ki, mint ahányan szavaztak.

A szavazáson nem volt egyszerű ellenőrizni a résztvevőket. Az ultraortodoxok fekete-fehér egyen-öltözéket, hasonló hajviseletet, hosszú szakállt és egyforma pajeszt viselnek, így nehéz megkülönböztetni őket, ráadásul sokuknak régen készült a személyi igazolványukban található fényképe.

A csalás nyomán a megválasztott polgármester ellenfelei azt kérik, hogy a nyomozás lezárultáig ne legyen hivatalos a helyi választások eredménye.

Bét-Semes az utóbbi években arról lett híres Izraelben, hogy a városba egyre nagyobb arányban beköltöző ultraortodoxok szinte elüldözik a kevésbé vagy egyáltalán nem vallásos „őslakosokat”.