Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség szóvivője szerint a hivatal vezetője nem beszélt Obama elnökkel Angela Merkel német kancellár lehallgatásáról.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) vezetője, Gen Keith Alexander sosem beszélt Barack Obama elnökkel Angela Merkel német kancellár lehallgatásáról – írja a hivatal szóvivőjének nyilatkozata alapján a BBC.

A napokban több német újság is azt állította egy NSA-s belső forrásra hivatkozva, hogy Merkel telefonját 2002 óta lehallgatták, Obamát pedig 2010-ben tájékoztatták is erről. A Bild am Sonntag cikkében az szerepel, hogy az elnök ennek ellenére sem állította le az akciót, mert mindent tudni akart a német kormányfőről. A lap szerint ugyanis "nem bízott benne".

Vanee Vines, az NSA szóvivője azonban vasárnap azt mondta: a hivatal vezetője nem beszélt Obamával egyetlen olyan titkosszolgálati akcióról sem, amely Angela Merkel lehallgatására irányult volna. A nyilatkozat ugyanakkor nem tért ki arra, hogy más módokon tudomást szerezhetett-e az elnök a műveletről.

Az ügy miatt egyébként erősen megromlott a német–amerikai viszony, Berlin biztonsági szakértőket küld az Államokba, hogy segítsék a vonatkozó nyomozást.