Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség, az NSA igazgatója beismerte Angela Merkel német kancellár lehallgatását - jelentette ki Washingtonban tartott sajtóértekezletén Elmar Brok, az Európai Parlament külügyi bizottságának elnöke.

Egy EP-delegáció az elmúlt napokban az amerikai fővárosban tárgyalásokat folytatott az NSA nagy nemzetközi felháborodást kiváltó titkos adatgyűjtési tevékenységéről.

A bizottság egyik tagja, Elmar Brok, az Európai Parlament külügyi bizottságának elnöke találkozott Keith Alexander tábornokkal, az NSA vezetőjével, aki - mint Brok állította - beismerte a kancellár és a német állampolgárok lehallgatását. Mindez egyoldalúan, a német hatóságok tudta nélkül történt - tette hozzá a német politikus.

Berlinben az elmúlt hét közepén derült fény arra, hogy az NSA lehallgatta többek közt Angela Merkel mobiltelefonját, ami német politikai körökben hatalmas felháborodást váltott ki. Előtte pedig Párizsból érkezett hír arról, hogy az amerikai hírszerzés több tízmillió francia telefonbeszélgetést is lehallgatott.

Elmar Brok a tárgyalásokról beszámolva visszautasította azt az amerikai érvelést, hogy az európai államok és más országok is hasonló hírszerző-megfigyelő tevékenységet folytatnak. "Nem megengedhető, hogy az elkövetett bűnöket mások bűneivel indokolják" - fogalmazott a német politikus.

Az EP küldöttségét Claude Moraes brit európai parlamenti képviselő vezette. A tárgyalások befejezése után Moraes úgy fogalmazott, hogy amerikai féltől további tisztázást várnak el. Szerinte európai részről változatlanul súlyos aggodalmak állnak fel, a bizalmat - mint kijelentette - nem sikerült helyreállítani.

Keith Alexander mellett a küldöttség találkozott James Clapper hírszerzési igazgatóval is. Értesülések szerint mindketten megvédték a külföldi vezetők lehallgatását, azt hangoztatva, hogy mindez szokványos, és az európai hírszerzés ugyanezt teszi amerikai "célszemélyekkel".