Az NSA vezetői szerint az európaiak adatait európaiak gyűjtötték

Vágólapra másolva!
Az Amerikai Egyesült Államokban zajlik az NSA lehallgatási botrányának kivizsgálása. Most egy kongresszusi bizottság hallgatta meg az ügynökség vezetőjét.
Vágólapra másolva!

Keith B. Alexander tábornok, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) vezetője egy kongresszusi bizottsági meghallgatáson kedden tagadta, hogy az Amerikai Egyesült Államok titkosszolgálatai európaiak milliói után kémkedtek volna, tehát nem rögzítették és tárolták európai állampolgárok telefonhívásait sem.

A tábornok szerint ezeket az adatokat az USA szövetséges államainak titkosszolgálatai kezelték a NATO országainak védelme érdekében. Ezzel szemben – ahogyan a New York Times összefoglalója kiemeli – több újság, köztük a Wall Street Journal is arról számolt be, hogy a spanyol és a francia titkosszolgálatok ugyan valóban maguk gyűjtöttek adatokat saját állampolgáraikról, de azokat később átadták az Egyesült Államoknak egy bejáratott protokoll szerint.

A meghallgatott titkosszolgálati vezetők ugyanakkor nem tagadták, hogy az USA folyamatosan kémkedett más államok vezetői után. Kiemelték: ez bevett gyakorlat, nemcsak az amerikai, de a legtöbb állam hírszerzésének is egyik alappillére. Azért különösen fontos, mert csak így tudható meg, hogy más államok vezetői milyen lépéseket terveznek, amik érinthetik az Egyesült Államokat. „Az ilyen kémkedés kiemelkedő fontosságú, hiszen más országok is, ideértve a szövetségeseinket, kémkednek utánunk” – mondták.

A meghallgatott vezetők ugyanakkor elismerték, hogy intézményeik követtek el hibákat, de leszögezték azt is, hogy az utóbbi időben az USA hírszerző tevékenységéről készült jelentések nem egy esetben túlzóak és pontatlanok voltak.