Bezáratják a magánmozikat Kubában

Vágólapra másolva!
Az elmúlt évek magánszektornak kedvező változásait volt, aki úgy használta ki Kubában, hogy játéktermet, mozit épített üzletébe, holott hivatalosan ezt nem engedélyezték számára. Most a kormány megunta és betiltatja az összeset.
Vágólapra másolva!

Azonnali hatállyal betiltották a magánmozikat és videójáték-szalonokat Kubában - írta BBC. A kormány szerint soha nem engedélyezték ezeknek a működését, és ezért "rendet kell tenni" a független irányítású mozikban.

A BBC szerint néhány kubai étterem és más magánüzlet azzal egészítette ki a működését, hogy a hátsó helyiségekben mozit vagy videójátéktermet üzemeltetett. "A filmszínházi vetítéseket (beleértve a 3D-s filmeket is) és a számítógépes játéktermeket azonnali hatállyal felfüggesztjük bármilyen üzlettípusban legyenek is" - közölte a kormány az állami Granma című lapban.

A közlemény a törvény megsértésére hivatkozik, és azzal védekezett, hogy a privátszektorban akarnak rendet tenni. Azt is hozzátették, hogy ez nem egy "lépés visszafelé". Sőt, a kormány szerint "éppen ellenkezőleg, folytatjuk a gazdasági modellünk fejlesztését" - utaltak arra, hogy Kuba egy kommunista állam, ahol igen korlátozott a magántulajdon.

Raul Castro, aki 2008-ban vette át a hatalmat bátyjától, Fidel Castrótól, az elmúlt években éppen, hogy lazította a magánszektort korlátozó szabályokat. Például 200 tevékenységre létrehozták az "önfoglalkoztatás" kategóriáját, amely gyakorlatilag a magánvállalkozások elterjedését segíti. Kis éttermek, taxisok, varrónők válhattak így vállalkozóvá.

Az új magánszektorban azonban sokan kibővítették a szolgáltatásaikat népszerű tevékenységekkel, így születtek meg a hátsó termi mozik az éttermekben. A BBC szerint volt, aki nem is kis összeget áldozott ezekre, volt ugyanis, aki egyenesen 3D-filmek vetítésére alkalmas berendezést szerzett. Ez Kuba esetében nem egy egyszerű és olcsó vállalkozás, tehát komoly kockázatot vállalt az, aki belevágott.

A kubai kormány kulturális politikusai korábban is beszéltek arról, hogy a mozik megfertőzik az országot az amerikai kultúrával. Eddig azonban bíztak benne a vállalkozások, hogy ez a szavak szintjén marad, és nem fogják bezárni őket.