Az európai titkosszolgálatok is milliókat hallgattak le

2013.11.02. 12:48

A Guardian szerint a nemcsak az amerikai és a brit, de a francia, a német, a spanyol és a svéd titkosszolgálatok is csúcstechnológiájú programokkal figyelték és figyelik állampolgáraik internetes adatforgalmát és telefonbeszélgetéseiket.

Az Edward Snowden által kiszivárogtatott iratok szerint, a brit GCHQ-val (Kormányzati Kommunikációs Központ – az Egyesült Királyságban ez a szerv végzi a lehallgatások nagy részét) szoros együttműködésben a francia, német, spanyol és svéd titkosszolgálatok komoly lehallgatási tevékenységet végeztek. Az öt európai szolgálat együtt fejlesztette ki az adatgyűjtő tevékenységhez szükséges technológiát az utóbbi öt évben.

Az európai ügynökségek internetkábeleket poloskáztak be és távközlési cégek adataihoz fértek hozzá. A titkosszolgálatok között "laza, de szélesedő lehallgatási szövetség" alakult ki, hiszen együtt egyszerűbb volt figyelni. Az akták szerint a GCHQ vezető szerepet játszott az akciókban, tanácsokkal látta el szövetségeseit arról, hogyan lehet a szűkre szabott nemzeti jogszabályi kereteket kikerülni.

 A The Guardian felidézi, hogy amikor a GCHQ transzatlanti lehallgatási tevékenységéről írt, a német igazságügyi miniszter "hollywoodi rémálomnak" nevezte a lap által feltártakat, és arra hívta fel a brit kormány figyelmét, hogy szabad és demokratikus társadalmak "nem virágozhatnak úgy, ha kormányaik a titkolózás leple mögé rejtik tevékenységüket". A brit lap szerint ugyanakkor a GCHQ által az európai partnerszolgálatokról elvégzett felmérés során a brit szolgálat szakértői "csodálatuknak adtak hangot" azzal kapcsolatban, hogy a német hírszerzés milyen technikai színvonalon teszi ugyanezt.

A Guardian által Snowden kiszivárogtatásai alapján szombaton idézett, 2008-ban elvégzett GCHQ-felmérés hangsúlyozza, hogy a német szövetségi hírszerző szolgálatnak (BND) "hatalmas technológiai potenciálja és jó hozzáférése van az internet szívéhez” és máris rálátásuk van egyes 40-100 Gbps sebességű adattovábbító kábelekre. Ehhez képest a GCHQ technológiája négy évvel e belső jelentés kelte után is csak 10 Gbps - gigabit/másodperc - sebességű kábelek megfigyelésére volt alkalmas, és a brit szolgálat "ezért adózott csodálattal" a német ügynökség kapacitása előtt - áll a brit lap szombati feltáró riportjában.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség vezetői a hét elején kongresszusi meghallgatásukon képmutatásnak nevezték, hogy az európai kormányok a Snowden-ügy kirobbanása óta úgy viselkednek, mintha semmit nem tudnának a lehallgatásokról, hiszen az ő titkosszolgálataik és épp úgy megfigyelték saját állampolgáraikat és külföldről is akit csak tudtak, ahogyan az amerikaiak.