Szíria vegyi fegyvereket rejtegethet

Vágólapra másolva!
Egy amerikai tisztviselő szerint ha csalnak a szírek, az sem veti vissza a vegyifegyver-válság megoldását célzó diplomáciai tárgyalásokat. 
Vágólapra másolva!

Az amerikai hatóságok olyan hírszerzési értesüléseket vizsgálnak, amelyek szerint a szíriai kormányzat megpróbálja elrejteni vegyifegyver-készletének egy részét a megsemmisítés elől - mondta egy amerikai tisztviselő a Reuters brit hírügynökségnek.

Bassár el-Aszád elnök rezsimje - amerikai-orosz javaslatra és amerikai légi csapások fenyegetése miatt - szeptemberben beleegyezett, hogy a jövő év közepére megsemmisíti vegyi fegyvereit. A névtelenül nyilatkozó illetékes szerint azonban az amerikai hatóságokhoz olyan jelzések érkeztek, hogy a készlet egy részét a szíriaiak igyekeznek visszatartani a megsemmisítéstől, és megőrizni.

Hozzátette, hogy ezt a fejleményt nem tartja igazán meglepetésnek, és egyelőre nem kezelik olyan súlyúnak sem, amely miatt megtorpanhatna a szíriai válság megoldását célzó diplomáciai erőfeszítések folyamata.

Az említett hírszerzési értesülésekről a CNN hírtelevízió is beszámolt, az amerikai védelmi tárca és a hírszerző ügynökség (CIA) azonban nem kívánta kommentálni a jelentéseket.

Samantha Power, az Egyesült Államok nagykövete is megerősítette viszont, hogy Washington fenntartásokkal és kétkedéssel kezeli a szíriai kormányzat által az ország vegyifegyver-programjáról nemrégiben benyújtott terjedelmes dokumentumot. Mint mondta, ennek oka egyebek között az, hogy Damaszkusz az elmúlt években már számos ígéretét nem tartotta be. Még nagy munkát jelent, hogy a dokumentumban szereplő listát ellenőrizzék, és megnézzék, hogy a folyamat a megfelelő úton halad-e - szögezte le Power.