A palesztinok Izraelt gyanúsítják Arafat megölésével

Vágólapra másolva!
Az orosz és a svájci szakemberek sem értenek egyet abban, hogy a néha palesztin vezetőt megmérgezték-e. A palesztin vizsgálóbizottság szerint biztos, hogy Jasszer Arafat nem természtes halállal halt meg.
Vágólapra másolva!

Nem természetes halállal halt meg Jasszer Arafat néhai palesztin vezető, és Izrael az egyetlen gyanúsítottja a halálesetnek - közölte a kilenc évvel ezelőtti haláleset körülményeit vizsgáló palesztin bizottság vezetője. "Azt mondom a rendelkezésre álló összes részlet ismeretében Jasszer Arafat haláláról, hogy megölték, és Izrael ölte meg. (...) Elmondhatjuk, hogy Izrael az első, legfőbb és egyetlen gyanúsítottja az Arafat-gyilkosságnak" - fogalmazott Taufík Tirávi.

Izrael azonnal elutasította a palesztin gyanúsítást. "Hadd jelentsem ki a lehető legegyszerűbben: Izrael nem ölte meg Arafatot. A palesztinoknak véget kell vetniük ennek a képtelenségnek, és abba kell hagyniuk a bizonyítékok árnyékát is mellőző, alaptalan gyanúsítgatásokat" - hangsúlyozta Jigal Palmor izraeli külügyi szóvivő.

Arafat 75 évesen, 2004 októberében lett súlyos beteg Rámalláhban: hasi fájdalmakra panaszkodott, de láza nem volt. Onnan szállították egy Párizs melletti katonai kórházba, ahol meghalt. A francia orvosok tiszteletben tartották a család kérését, így nem hoztak nyilvánosságra részleteket Arafat állapotáról, és fel sem boncolták.

Arafat halála után szinte azonnal találgatások kaptak lábra arról, hogy a politikussal az izraeliek végeztek. Földi maradványait özvegye engedélyével 2012 novemberben hantolták ki. Mintegy hatvan mintát vettek a tetemből, majd felosztották azokat az elemzésére felkért svájci, francia és orosz szakértők között. A vizsgálatot szigorú titoktartás mellett, egymástól függetlenül, külön-külön végezték el.

A lausanne-i egyetemi kórház sugárfizikai intézetének (CHUV) szakértői csütörtökön közölték: sem megerősíteni, sem kizárni nem lehet, hogy Arafat polóniummérgezés áldozata lett, de nem lehet véletlen, hogy a földi maradványokban nagy mennyiségben találtak ilyen mérgező hasadóanyagot.

Orosz szakértők ugyanakkor kizárták, hogy az egykori palesztin vezetőt megmérgezték volna polóniummal. A Szövetségi Orvosbiológai Ügynökség (FMBA) vezetője, Vlagyimir Ujba három hete azt mondta, hogy az orosz szakértők alapos vizsgálatuk ellenére sem találták a kapott mintákban 210-es polónium nyomát.

A francia vizsgálat eredménye egyelőre hiányzik. Ali Mhanna palesztin igazságügy-miniszter a pénteki rámalláhi sajtótájékoztatón arra kérte Párizst, hogy továbbítsa jelentését a palesztin bizottságnak. Sérelmezte, hogy mind ez idáig választ sem kaptak Párizstól. Taufík Tirávi pedig ezzel kapcsolatosan kijelentette, hogy "Franciaország tudja az igazságot és a részleteket Jasszer Arafat mártíromságáról".