Beperelik a brit titkosszolgálatot a lehallgatások miatt

2013.11.08. 10:22

Egy nemzetközi együttműködés részeként a TASZ is ott van a felperesek között. Szerintük a brit titkosszolgálat a megfigyelési programjával megsértette a nem brit állampolgárok magánszféráját védő jogokat.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) – egy nemzetközi együttműködés részeseként – pert indít a brit titkosszolgálattal szemben, amiért a Tempora megfigyelési programmal megsértette a nem brit állampolgárok magánszféráját védő jogokat.

A TASZ közleménye emlékeztet rá, hogy a Guardian és a Washington Post 2013 júniusában Edward Snowden vallomásának a közlésével robbantotta ki az év legnagyobb nemzetközi botrányát. A hírhedt megfigyelési ügy középpontjában az amerikai nemzetbiztonsági szolgálat, az NSA áll, de a brit hírszerzésért felelős társszervezete is gyanúba keveredett a Tempora program működtetése miatt.

A brit hírszerzés közvetlenül hozzáfért különböző telekommunikációs kábeleken futó adatokhoz, a forgalmi adatokon kívül a kommunikáció tartalmát is tárolta és ellenőrizte. Az NSA kiszivárogtatott belső dokumentumai alapján a brit hírszerzés 2012-ben napi 600 millió „telefonos eseményt” kezelt, és az adatokhoz az amerikai ügynökségnek is közvetlen hozzáférést biztosított.

A brit Liberty vezetésével és képviseletével a TASZ, az American Civil Liberties Union, a Canadian Civil Liberties Association, az Egyptian Initiative for Personal Rights, az Irish Council for Civil Liberties és a dél-afrikai Legal Resources Centre úgy döntött, hogy a brit bíróság előtt fogja érvényesíteni a magánélet védelméhez való jogát, amit az Emberi Jogok Európai Egyezménye garantál – áll a TASZ közleményében.

A civil szervezetek azért indítanak pert, mert a brit titkosszolgálat több szerve (GCHQ, Security Service/MI5, Secret Intelligence Service/MI6) a Tempora-t bevetve megfigyelte az Egyesült Királyságba küldött, onnan kapott, keresztülmenő vagy ott kezelt kommunikációjukat. Ez különösen a szervezetek emberi jogi tevékenysége miatt valószínűsíthető.

Az eddig napvilágot látott információk szerint a Microsoft, a Google, a Facebook, a Skype és más szolgáltatók felfoghatatlan mennyiségű személyes adatot adtak át (vagy voltak kénytelenek átadni) a hatóságoknak.

Cikkeinket a témában itt olvashatja.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK