A menekültek miatt a vírus újra felütheti a fejét olyan területeken, ahol már évtizedek óta nem találkoztak vele. Az orvosok szerint az olyan alacsony oltottságú országok, mint Ausztria és Ukrajna különösen veszélyeztetettek egy szíriai menekültek által behurcolt vírus okozta esetleges járvány kockázatával szemben.

Európára is átterjedhet a szíriai gyermekbénulás-járvány német szakemberek szerint, és a megelőzéséhez valószínűleg nem elegendő, ha kizárólag a közel-keleti országból érkező menekültek kapják meg a fertőző betegség elleni oltóanyagot.

Európában évtizedek óta nem volt gyermekbénulás-járvány. A The Lancet című orvosi folyóiratban közölt írásukban a szakemberek rámutatnak, hogy az Európára való átterjedés kockázatát részben az a vakcinatípus adja, amelyet a betegségtől immár évek óta érintetlen régiókban használnak.

A gyermekbénulást okozó polio vírus szennyezett élelem vagy víz révén a szájon keresztül juthat a szervezetbe. Öt évnél fiatalabb gyerekek esetében gyorsan terjedhet, különösen ott, ahol nem megfelelő a higiénia, így a zsúfolt menekülttáborokban. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a múlt hónapban erősítette meg, hogy járványos gyermekbénulás tört ki Szíria északkeleti részén. Az arab országban 14 éve nem volt gyermekbénulás-járvány.

A WHO szerint a vírus feltehetőleg Pakisztánból - egyike a három országnak, ahol a gyermekbénulás még mindig népbetegség - terjedt át, és a szervezet arra figyelmeztet, hogy a szíriai járvány komoly fenyegetést jelent a Közel-Keleten élő több millió gyermek számára. A betegség megtámadja az idegrendszert és órákon belül maradandó bénulást okozhat. A WHO ismételt figyelmeztetése szerint amíg egyetlen gyermek is fertőzött, addig minden más gyermek veszélyben van.

A Tübingeni Egyetemen dolgozó Martin Eichner és a németországi Reutlingen Regionális Közegészségügyi Hivatal munkatársaként tevékenykedő Stefan Brockmann szerint a legtöbb európai országban jelenleg inaktivált, injekció formájában adott gyermekbénulás elleni oltóanyagot (IPV) használnak, nem pedig szájon át adott vakcinát (OPV), mivel az utóbbi ritkán akut flaccid paralízishez - hevenyen jelentkező petyhüdt bénuláshoz - vezethet.

A szakemberek szerint bár az IPV rendkívül hatékony a gyermekbénulás megelőzésében, csupán részleges védelmet nyújt a fertőzéssel szemben, és ezért kevésbé megbízható, ha a vírus már aktívan jelen van. Mint rámutattak, mivel az emberek nagy számban menekülnek el Szíriából és próbálnak menedékhez jutni a szomszédos országokban és Európában, ezért meg van arra az esély, hogy a vírus újra felüti a fejét olyan területeken, ahol már évtizedek óta nem találkoztak vele.

Az orvosok szerint az olyan alacsony oltottságú országok, mint Ausztria (83 százalék) és Ukrajna (74 százalék), különösen veszélyeztetettek egy szíriai menekültek által behurcolt vírus okozta esetleges járvány kockázatával szemben. A szakemberek szerint Izrael is fenyegetést jelenthet. "A polio vírust izraeli szennyvízcsatornákban és néhány tünetmentes egyéntől vett mintákban is kimutatták 2013 februárja óta" - mondta Eichner, hozzátéve, hogy bár Izraelben nincsenek gyermekbénulásos esetek, a turisták esetében fennállhat a kockázata, hogy áthurcolják más országokba a fertőzést.

A szakemberek szerint az, hogy kizárólag a szíriai menekültek kapnak oltóanyagot - ahogy azt az európai járványügyi központ ajánlotta -, hatástalan védekezési megoldás. Hangsúlyozták: "Jóval átfogóbb intézkedéseket kellene fontolóra venni". Az általuk javasolt kiegészítő intézkedések közt szerepel a szíriai menekültek által nagy számban lakott területek csatornahálózatának rendszeres átvizsgálása a polio vírus esetleges jelenlétének ellenőrzése végett.

A szakemberek szerint mivel 200 fertőzöttből mindössze egynél alakul ki paralízis, akár egy évig is eltarthat a csendes terjedés, mielőtt járványt észlelnének. Ez idő alatt pedig több százan megfertőződhetnek. Idén ez idáig 322, polio vírus okozta esetet erősítettek meg, több mint felüket Szomáliában.