Snowden kollégái jelszavával fért hozzá titkos adatokhoz

2013.11.08. 08:29

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség félrevezetett dolgozóit kihallgatták, és felmentették tisztségükből.

Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt informatikusa kollégái számítógépes jelszavát felhasználva jutott hozzá illetéktelenül olyan titkos információkhoz, amelyeket kiszivárogtatott a médiának.

A Reuters szerint Snowden az NSA hawaii regionális központjában dolgozó mintegy 20-25 kollégáját győzte meg arról, hogy adják meg neki felhasználói nevüket és jelszavukat, mert rendszergazdaként szüksége van a kódokra munkája elvégzéséhez. Így Snowden birtokába kerültek olyan információk, amelyekhez nem volt hozzáférése. A Reuters úgy tudja, hogy a félrevezetett kollégákat kihallgatták és felmentették tisztségükből.

Az NSA és az azt felügyelő Nemzeti Hírszerzési Igazgató Irodája a hírügynökség megkeresésére a Snowden ellen folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva azt közölte, hogy nem akarnak nyilatkozni az értesülésről.

Snowden idén tavasszal megközelítőleg egy hónapig dolgozott külső, szerződéses munkatársként a hawaii központban. Ez idő alatt az NSA több tízezer titkos minősítésű dokumentumához fért hozzá és töltötte le azokat

Ugyancsak a Reuters forrásai szerint az amerikai hatóságok csak lassan haladnak előre abban, hogy pontosan felmérjék, mekkora kárt okozhat Snowden tevékenysége az Egyesült Államok hírszerzésének, mert az informatikusnak részben sikerült eltüntetnie a nyomokat, amelyek arról árulkodnának, hogy hogyan fért hozzá az NSA adataihoz.

Cikkeinket a témában itt olvashatja