Heréjénél fogva szegezte magát a Vörös térre

2013.11.10. 17:02

Az orosz társadalom közönyére hívta fel a magát saját heréjénél fogva a Vörös tér köveihez szegező orosz művész. Rendőrök borítottak rá pokrócot, majd őrizetbe vették.

Meglepte a turistákat ás a helyieket is az férfi, aki vasárnap meztelenül, herezacskójánál fogva odaszegezte magát a Vörös tér macskaköveihez, nem messze a Lenin-mauzóleumtól - jelentette a Moscow Times angol nyelvű orosz híroldal.

„Egy pucér, macskakövekhez szögelt heréit bámuló művész a Kreml előtt a kortárs orosz társadalom apátiájának, politikai közönyének, illetve fatalizmusának a metaforája” – írta a férfi - Pjotr Pavlinszkij akcióművész - a performansz alkalmából kiadott közleményében.

Akciója egybeesett a az orosz belügyi dolgozók napjával. A téren szolgálatot teljesítő rendőrök gyorsan pokróccal takarták le, majd őrizetbe vették, és kórházba szállították.

Pavlenszkijnek nem ez első öncsonkítással is felérő művészi akciója. Tavaly nyáron a Pussy Riot punkzenekar bebörtönzése ellen tiltakozva összevarrta saját száját, idén májusban pedig szögesdrótba csavarta pucér testét Szentpéterváron, a helyi közgyűlés épülete előtt. Akkor is őrizetbe vették, és pszichiátriai vizsgálatra utalták, ahol beszámíthatónak találták.