Vágólapra másolva!
A Külügyminisztérium eddig egyetlen magyar állampolgárról tud, aki a Fülöp-szigeteken nem messze attól a helytől tartózkodott, ahol a tájfun a múlt héten lecsapott, és még nem sikerült vele kapcsolatba lépni - közölte a tárca kedden. A 28 éves magyar férfit a családja sem tud elérni, Leyte szigetén volt a tájfun idején.
Vágólapra másolva!

Az M1 Híradója kedd este arról számolt be, hogy a Baptista Szeretetszolgálatnak az országban tartózkodó munkatársai is keresik azt a 28 éves magyar férfit, akit a családja nem tud elérni, és aki Leyte szigetén volt a tájfun idején. A tájfun Leyte szigetén és környékén söpört végig.

A Külügyminisztérium emlékeztetett, a Fülöp-szigeteken nincs magyar nagykövetség, az országban a jakartai magyar nagykövet van akkreditálva, így a Fülöp-szigeteki eseményekről is ettől a külképviselettől tájékozódik a tárca. A nagykövetség a tájfun után a Fülöp-szigeteki hatóságoktól kapott információk alapján azt közölte, hogy nincs magyar áldozata a természeti katasztrófának.

Hétfőn azonban a nagykövetséget egy magyar állampolgár édesanyja hívta, jelezve, hogy gyereke a Fülöp-szigeteken tartózkodik, nem messze attól a helytől, ahol a tájfun lecsapott, és azóta nem tud kapcsolatba lépni vele. Az utazás céljáról és egyéb körülményeiről a Külügyminisztériumnak nincs tudomása.

A tárcánál kiemelték, a konzuli szolgálat lehetőséget biztosít arra, hogy a külföldre utazó magyar állampolgárok regisztráljanak a szolgálat honlapján, megadva úti céljukat és az esetleges vészhelyzet esetén értesítendők adatait. Jelenleg két olyan ember szerepel az adatbázisukban, aki jelezte, hogy ebben az időszakban a Fülöp-szigetekre is ellátogat. A konzuli szolgálat mindkét állampolgár esetében felvette a kapcsolatot a megadott kontaktszemélyekkel, akik jelezték, hogy az érintettek jól vannak.

Ezrek haltak meg

A Fülöp-szigeteket sújtó Haiyan szupertájfun halálos áldozatainak száma 2000 és 2500 közé tehető, de semmiképpen nem éri el a korábban becsült tízezret – mondta Benigno Aquino elnök kedden. A CNN amerikai hírcsatornának adott interjújában a Fülöp-szigeteki államfő rámutatott, hogy a tízezer halálos áldozattal számoló helyi tisztségviselőket valószínűleg túlságosan megrázták az átélt szörnyűségek, ezért mondtak eltúlzott számokat. Az elnök elmondta, hogy a következő napokban még mintegy 29 önkormányzattal kell kapcsolatba lépni ahhoz, hogy kiderüljön az áldozatok végső száma.

A viharban legalább két és fél ezren megsérültek, több mint kétezer embert eltűntként tartanak nyilván. A világszervezet azt közölte, hogy több mint háromszáz millió dollár (66,7 milliárd forint) segélyre van szükség a természeti katasztrófa által érintett százezrek megsegítésére.

Helyszíni jelentések szerint a Fülöp-szigeteken napokkal a természeti csapás után is káosz uralkodik, sok településsel nem sikerült helyreállítani a közlekedési és távközlési összeköttetést, a segélyek kiosztása pedig akadozik.