Zárolták Putyin legnagyobb ellenfelének vagyonát

Vágólapra másolva!
Az egyik moszkvai bíróság kedden zárolta az ismert orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij és fivére, Oleg vagyonát. A Navalnij testvéreket csalással és pénzmosással gyanúsították meg. Alekszej Navalnijt, aki indult a szeptemberi moszkvai főpolgármester-választáson, Putyin egyik legnagyobb és legádázabb ellenfelének tartják.
Vágólapra másolva!

A Baszmannij kerületi testület az úgynevezett Yves Rocher-ügyben hozta meg a döntést. A Navalnij testvéreket csalással és pénzmosással gyanúsították meg. A nyomozók szerint Alekszej és fivére a francia kozmetikai cég oroszországi leányvállalatától több mint 26 millió rubelt (körülbelül 176 millió forint) csalt ki azzal, hogy a céggel számukra előnyös szállítási szerződést kötött.

A hatóság úgy tartja, hogy Navalnijék hasonló módon tettek szert 4 millió rubelre (mintegy 27 millió forint) egy másik cégtől. A vagyonuk zárolásán kívül a moszkvai bíróság lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el az ellenzéki politikus és testvére esetében.

Alekszej Navalnijt júliusban egy másik ügyben, nagy értékű sikkasztás vádjával előbb öt év szabadságvesztésre és csaknem egymillió rubeles pénzbírságra ítélte Kirov város egyik kerületi bírósága, majd októberben a fellebbviteli, Kirov megyei bíróság felfüggesztettre változtatta az ítéletet.

Az ügyészség szerint a korrupcióellenes tevékenységéről ismertté vált orosz politikus, ügyvéd, blogger 2009-ben több mint 10 ezer köbméter fát sikkasztott el a Kirovlesz állami fafeldolgozónál, amelynek tanácsadója volt, és ezzel 400 ezer eurónak (körülbelül 117 millió forintnak) megfelelő anyagi kárt okozott.

Alekszej Navalnij indult a szeptember 8-i moszkvai főpolgármester-választáson. A politikus a második legtöbb szavazatot szerezte meg a Kreml embere, Szergej Szobjanyin mögött, és mint várható volt, nem ismerte el a voksolás eredményét. A Legfelső Bíróság december 4-én tárgyalja Navalnijnak a választási eredmény megsemmisítésére vonatkozó beadványát.

A Vlagyimir Putyin orosz államfő legádázabb ellenfelének tartott ellenzéki politikus és stábja eközben a fővárosi törvényhozásban, a moszkvai dumában jövőre esedékes választásokra készül. A Nyezaviszimaja Gazeta című orosz lap értesülése szerint Navalnij nem zárta ki, hogy indul a moszkvai képviselői helyért.