A brit rendőrség spicliket szervezett volna a Cambridge Egyetemen

Vágólapra másolva!
Be akart szervezni a brit rendőrség egy diákot, hogy információkat gyűjtsön a Cambridge Egyetem hallgatóiról. Arra voltak kíváncsiak, milyen tüntetésekre készülnek. A rendőrök szerint nem törvénytelen, amit tettek.
Vágólapra másolva!

A brit rendőrség egy titkos akciót akart indítani annak kiderítésére, hogy a Cambridge Egyetem diákjai milyen politikai tevékenységekben vesznek részt - írta a Guardian.

Az esetet titokban felvett videó is rögzíti. A lap oldalán nyilvánosságra hozott videókon egy brit tiszt akarja meggyőzni az egyik huszonéves diákot, hogy legyen a besúgója, és adjon információkat diákokról és tüntetőkről. Cserébe pénzt ajánlott.

A spiclijelölt viszont átejtette a rendőrt, mert ahelyett, hogy elfogadta volna az ajánlatot, rejtett kamerás felvételt készített a beszélgetésükről. Ezen a tiszt elmondta, hogy szüksége lenne rá, hogy információkat gyűjtsön a 800 éves intézményből, mert a rendőröket nem tudja beépíteni az egyetemre.

A beszervező rendőr szeretett volna megtudni neveket azokról a diákokról, akik részt vesznek tüntetéseken, rendszámokat olyan autókról, amelyekkel szállítják az aktivistákat, és azt is, hogy derítse ki, kik szervezik a tüntetéseket. Arra is megkérte a diákot, hogy nézzen utána a Facebookon, hogy mikor lesz a következő rendezvény.

A diák megkérdezte a rendőrt, hogy érdekli-e a "Cambridge Megvédi az Oktatást" elnevezésű csoport, amely a tandíj és az oktatási kiadások csökkentése ellen tüntetett. A rendőr azt válaszolta, hogy "ez az, amit keresünk. Csak az alap dolgok, amik az interneten vannak. Mikor vannak találkozóik, miről beszélnek, mit akarnak tenni".

A cambridge-i rendőrség szerint a taktika nem ütközik törvénybe, és csak a megelőzést szolgálja.