Kalasnyikov még él, de már múzeuma van

Kalasnyikov, molinó egy Oszétia egyesítését propagáló tüntetésen Moszkvában
Vágólapra másolva!
Már életében múzeumot nyitottak a híres gépkarabély tervezőjének, Mihail Kalasnyikovnak szülőfalujában, az oroszországi Altaji területen.
Vágólapra másolva!

Az idős, 94 éves Mihail Kalasnyikov nem tudott részt venni a Kurja nevű faluban tartott ünnepi eseményen, egészségi állapota ezt nem engedte meg. Unokája és családja képviselte őt, és persze az izsevszki Kalasnyikov-konszern munkatársai is jelen voltak a megnyitón.

Az Altaji terület honlapján az olvasható, hogy a faházban lévő múzeum kialakítását Alekszandr Karlin, a régió kormányzója kezdeményezte. Szakemberek négy évig dolgoztak az öt részlegből álló kiállítóhely létrehozásán. A híres szovjet-orosz fegyvertervező gyermek- és ifjúkorát, életútját, valamint a világhírűvé és rendkívül elterjedtté vált gépkarabély elkészítésének történetét is bemutatják.

Forrás: AFP/Alexander Nemenov

Mihail Kalasnyikov számos személyes tárgyát átadta a múzeumnak, köztük a neves amerikai Harvard Egyetemtől kapott tiszteletbeli professzori talárját, valamint azt a levelet is, amelyben Hugo Chávez felmagasztalta az AK gépkarabélyt. A márciusban elhunyt venezuelai elnök 2009-ben oroszországi látogatása során személyesen köszöntötte fel 90. születésnapján az orosz tervezőt. Steven Seagal amerikai akciófilmszínész az idén október elején járt Izsevszkben, Udmurtföld székhelyén, ahol a Kalasnyikovokat gyártják, és levélben mondott köszönetet Mihail Kalasnyikovnak "mindazért, amit annak érdekében tett, hogy legyőzzük a gonoszt, amely azoktól származik, akik a szabadságunkra törnek".

Mihail Kalasnyikov 1919. november 10-én született a Kazahsztánnal határos Altaji régióban. A második világháborúban harckocsizóként szolgált, súlyosan megsebesült, majd a hátországban gyógyult. Lábadozása során már megtervezett egy géppisztolyt, de azzal még nem ért el sikert. A háború után azonban elkészítette máig híres automata fegyverét.

Az altábornagyi rangban lévő, számos magas állami kitüntetéssel és külföldi elismeréssel rendelkező konstruktőr 80 éves koráig dolgozott a Moszkvától 1129 kilométerre északkeletre lévő Izsevszk fegyvergyárában. Az általa 1947-re kifejlesztett Kalasnyikov gépkarabélyokat 1948-ban kezdték az udmurtföldi üzemben sorozatban gyártani. 1949-től rendszeresítették az orosz hadseregben. Többféle változatát dolgozták ki az egykori Varsói Szerződés tagállamaiban, így Magyarországon is.

Az AK–47-es gépkarabély és számos változata az egyik legelterjedtebb automata lőfegyver a világon. A Kalasnyikov gépkarabély szerepel a Hezbollah libanoni radikális síita szervezet és az Iráni Forradalmi Gárda címerében is.

Októberben megkezdték a Kalasnyikov gépfegyver legújabb prototípusának kipróbálását az orosz hadseregben.