Jó pénzért megúszta a pert a luxuspüspök

Vágólapra másolva!
Húszezer eurójába került, hogy az állami bíróság ne vonja felelősségre eskü alatt tett hazug vallomása miatt. Az egyház azonban továbbra is vizsgálódik Tebartz-van Elst fényűző életmódja, mindenekelőtt 31 millió eurós villája miatt. 
Vágólapra másolva!

A Hamburgi Városi Bíróság húszezer eurós bírság árán eltekintett attól, hogy pert indítson az utóbbi időben költekező életmódja miatt a figyelem középpontjába került limburgi püspök ellen. Fellebbezésnek nincs helye, az egyházi elöljárót kínos helyzetbe hozó eljárás megszüntetésével a területileg illetékes államügyész is egyetértett. Az eljárás egy másik jogi vitával kapcsolatban indult volna, amely a püspök és a Der Spiegel című lap között zajlott. Ebben Franz-Peter Tebartz-van Elst eskü alatt hamisan nyilatkozott híres indiai utazása ügyében, amikor arról kérdezték, első osztályra vásárolta-e a repülőjegyét.

Hatalmas kiadásai és fényűző életmódja miatt egy hónappal ezelőtt Ferenc pápa felfüggesztette hivatalából a német luxuspüspököt. Tebartz-van Elst 31 millió eurót (több mint 9 milliárd forintot) költött luxusvillájára, amelyet 15 ezer eurós fürdőkáddal és 25 ezer eurós konferenciaasztallal rendeztek be. Most az egyház átfogó vizsgálata ellenőrzi, miből finanszírozta kiadásait a luxuspüspök, akinek erre az időre el kellett hagynia az egyházmegyét, és a bajorországi Metten kolostorába költözött.