Indonézia felfüggesztette a katonai együttműködést Ausztráliával

Vágólapra másolva!
A két ország vonatkozásában különösen fontos menekültügyben is szünetelni fog az információcsere. Az indonéz elnököt állítólag az zavarja leginkább, hogy felesége telefonját is lehallgatták.
Vágólapra másolva!

Indonézia felfüggesztette katonai és hírszerzési együttműködését Ausztráliával amiatt, hogy jelentések szerint Canberra lehallgatta indonéz állami vezetők telefonbeszélgetéseit - jelentette be szerdán országos televíziós beszédében Susilo Bambang Yudhoyono indonéz államfő.

Az elnök újfent hivatalos magyarázatot követelt az ausztrál kormánytól azokkal a médiajelentésekkel kapcsolatban, amelyek a titkos amerikai - és egyebek közt ausztrál - adatgyűjtést felfedő Edward Snowden által kiszivárogtatott dokumentumokat idézik.

"Nyilvánvaló és logikus, hogy Indonéziának meg kell tennie ezt a lépést" - jelentette ki Yudhoyono, de hozzátette, hogy ismét jó kapcsolatokra fog törekedni Ausztráliával, amint a lehallgatási ügy megoldódik.

Egyes elemzők úgy vélik, az indonéz elnököt az dühíthette fel a leginkább, hogy a kiszivárgott dokumentumok szerint feleségének telefonbeszélgetéseit is lehallgatták. De dühének ilyen nyilvános kifejezése összefügghet azzal is, hogy jövőre elnök- és parlamenti választásokat rendeznek az ázsiai országban, és a legújabb közvélemény-kutatási eredmények szerint az elnök pártja sokat veszített népszerűségéből.

A hírszerzési együttműködés felfüggesztése egyebek közt azt jelenti, hogy a politikailag nagyon kényes menekültügyben is szünetelni fog az információcsere. Yudhoyono beszéde után egy indonéz katonai szóvivő elmondta a Reuters hírügynökségnek, hogy a bejelentett intézkedések a jövő év elejétől lépnek érvénybe.

Hétfőn jelentette az ausztrál média, hogy az indonéz vezetés telefonhívásait is lehallgatta az ausztrál hírszerzés. Ennek hatására Jakarta konzultációra azonnal hazarendelte ausztráliai nagykövetét.

Indonézia Ausztrália egyik fontos stratégiai szövetségese, de a két ország kapcsolatait az ősz elején negatívan befolyásolta Tony Abbott új ausztrál miniszterelnöknek az a kezdeményezése, hogy az Indonézia felől érkező, menekülteket szállító hajókat ne engedjék be az országba.