Ujgurok vállalták magukra a Tienanmen téri merényletet

Vágólapra másolva!
A Tienanmen térihez hasonló merényletekkel fenyegette meg Kínát egy ujgur radikális szervezet vezetője.
Vágólapra másolva!

Egy magát Turkesztáni Iszlám Pártnak nevező iszlamista csoport vállalta magára az október végén a pekingi Tienanmen téren elkövetett merényletet - közölte szombaton a dzsihádista honlapokat figyelő, washingtoni székhelyű SITE intézet.

A párt vezetője, Abdullah Manszur az interneten közzétett ujgur nyelvű hangüzenetében azt állította, hogy a több áldozattal járó Tienanmen téri merénylet egy "dzsihádista akció" volt, és a csoporthoz tartozó mudzsahedek hajtották végre. A felvétel szerint a Turkesztáni Iszlám Párt további hasonló támadásokra készül a kínai hatóságok ellen. A célpontok között említette a kínai törvényhozásnak otthont adó pekingi épületet is - közölte a SITE.

Október 28-án egy terepjáró a tömegbe hajtott a tér bejáratának közelében, és több járókelőt elsodorva egy kőhíd korlátjának ütközött. A rendőrség közlése szerint az autót a benne ülő ujgur nemzetiségűek benzinnel felgyújtották, a sofőr és két utasa - a felesége és az anyja -, továbbá két turista meghalt, több tucatnyian megsérültek.

A kínai hatóságok a történteket terrorcselekménynek minősítették. A Hszincsinag-Ujgur autonóm terület függetlenségéért küzdő Kelet-turkesztáni Iszlám Mozgalmat nevezték meg olyan szervezetként, amely a merénylet hátterében állhat. Öt embert le is tartóztattak.

A muszlim vallású ujgurok lakta északnyugat-kínai térségben régóta nagy a feszültség a függetlenségükért küzdő helyiek és az állításuk szerint őket elnyomó kínai hatóságok között.