Több mint 100 ezren tüntetnek Kijevben az EU-ért

Vágólapra másolva!
Becslések szerint mintegy száztízezren vonultak Kijev főterére tiltakozni vasárnap Ukrajna európai integrációjának leállítása ellen. Hasonló méretű megmozdulásra a 2004-es narancsos forradalom óta nem volt példa.
Vágólapra másolva!

A tüntetést az ellenzék szervezte, mert az ukrán kormány csütörtökön bejelentette be, hogy leállítja az EU és Ukrajna közötti társulási folyamatot. Kijevben még aznap éjjel spontán civil tüntetést szerveztek közösségi portálokon keresztül a fővárosiak,és folyamatosan demonstrálnak Kijev főterén.

A tüntetések az ország más részeire is kiterjedtek, az eddigi legnagyobb vidéki megmozdulás pénteken a nyugat-ukrajnai Lvivben volt mintegy 10 ezer résztvevővel.

A narancsos forradalom óta nem volt ekkora tüntetés Kijevben. Forrás: AFP/Genya Savilov

Amikor a tüntetők egy része a kormányépületeknél át akart törni egy kordont, könnygázt is bevetettek az oszlatáshoz. A rendőrség szerint erre azért volt szükség, mert a tüntetők füstgránáttal támadtak az épület őrségére.

Arszenyij Jacenyuk, a Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfőt támogató Haza párt frakcióvezetője az összegyűltek előtt követelte, hogy Viktor Janukovics elnök vegyen részt az EU keleti partnerségi csúcsértekezletén Vilniusban.

"Janukovics elnöknek november 28-án alá kell írnia az uniós társulásról szóló megállapodást az ukrán nép nevében" - szögezte le. Követelte emellett az államfőtől, hogy menessze Mikola Azarov miniszterelnököt és Európa-ellenes kormányát.

Több mint 100 ezren vannak a tüntetők, akik Ukrajnát az EU-hoz szeretnék közelíteni. Forrás: MTI/AP/Szergej Csuzavkov

"Vádemelés Janukovicsnak, menesztés a kormánynak, Európai Unió Ukrajnának!" - felkiáltással zárta beszédét.

A színpadon felszólalók követelték, hogy a kormány vonja vissza az EU-integráció leállításáról hozott rendeletet, a parlament pedig tartson rendkívüli ülést november 27-én. Az ellenzéki politikusok kilátásba helyezték, hogy kezdeményezik a parlament feloszlatását, ha az nem szavazza meg az európai integrációs jogszabályokat.

Közben a belváros egy másik terén rendezett ellendemonstrációt a kormányzó Régiók Pártja lényegesen kevesebb, legfeljebb 10 ezernyi résztvevővel.