Jogosan rúgták ki a muzulmán fejkendőt viselő dajkát

Vágólapra másolva!
A párizsi fellebbviteli bíróság szerint jól döntött az a francia bölcsőde, amely 2008-ban elbocsátotta egyik gondozónőjét, mert nem volt hajlandó levenni a fejkendőjét.
Vágólapra másolva!

Míg ez év márciusában még a semmítőszék a dajkának adott igazat, most a fellebbviteli bíróság a bölcsőde érvelését fogadta el. A semmitőszék akkor úgy ítélte meg, hogy az egykori alkalmazott elbocsátása vallási meggyőződés elleni diszkriminációnak minősül, ezért semmisnek kell tekinteni. A fellebbviteli bíróság viszont most azt mondta ki, hogy az alkalmazott súlyos mulasztást követett el, ezért indokolt volt elbocsátása. Richard Malka, a bölcsőde ügyvédje kijelentette: "Attól, hogy a vallás egyeseknek szent dolog, a köztársaságnak nem kell annak tekintenie.”

Az ügyész elfogadhatatlannak tartotta a semmitőszék korábbi érvelését, amely szerint a szekularizáció elve nem vonatkozhat a magánszektorban foglalkoztatott nem közszolgáltatást ellátó alkalmazottakra. Az ügyészség szerint a vallási szabadság alapérték, ugyanakkor a bölcsőde szabályzatában megfogalmazhat olyan korlátozásokat, amiket a dolgozóknak be kell tartaniuk.

Az ügy 2008 óta tart. Fatima Afif gondozónő öt év szülési és gyermekgondozási szabadság után fejkendőben tért vissza munkahelyére. A magánintézmény szabályzatában szerepel, hogy a bölcsőde vallási, politikai és filozófiai szempontból szigorúan semleges. A gondozónőt azért bocsátották el, mert nem tartotta be a szabályzatot.

Fatima Afif a szerdai ítélethirdetés után azt mondta: elmegy az Európai Bíróságig is, ha kell. A francia parlament 2004-ben fogadta el azt a törvényt, amely tiltja a felekezeti hovatartozásra utaló bármely vallási szimbólum viselését az alap- és középfokú állami tanintézményekben.